Gliptoteka HAZU: Spomenici na nišanu

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću predstavljaju izložbu ‘Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja’, koja će se održati u Gliptoteci HAZU-a (Galerija IV), 19. travnja (19 sati) u Zagrebu.Otvorenju multimedijalne izložbe prethodi uvodni razgovor na kojem govore Snješka Knežević, Zvonko Maković, Vesna Teršelič, Marko Sjekavica i Mirko Klarin. Razgovor će moderirati Eugen Jakovčić.

Izložba se temelji na interaktivnom narativu ‘Zatiranje historije i sjećanja‘ koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tijekom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ).

Na postavu i realizaciji izložbe sudjelovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni medjunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer, Colin Kaiser. Kustosica izložbe je Branka Benčić (kustosica ovogodišnjeg predstavljanja Hrvatske na 57. Venecijanskom bijenalu).

Od autorskih fotografija na izložbi izdvajaju se radovi Nenada Gattina, Pave Urbana, Nenada Fabijanića, Milomira Kovačevića, Wadea Goddarda i Danila Krstanovića.

D. C.

Tagged: , , , , , ,