Goran Šafarek: Životinje Hrvatske

Upoznajte predivno životinjsko carstvo Lijepe naše! Fauna Hrvatske u najljepšem izdanju!
Životinje HrvatskeOtisnite se na jedinstveno putovanje hrvatskim travnjacima i livadama, nizinskim i planinskim šumama, močvarnim područjima, surovim kamenjarom i čarobnim krškim podzemljem. Uz nadahnjujuće i informativne tekstove Gorana Šafareka, hrvatskog biologa, istraživača, fotografa i snimatelja, te zapanjujućim fotografijama upoznajte zanimljive životinje naših bistrih rijeka, brojne vrste s kojima dijelimo životni prostor u gradovima i selima te čudesnu faunu jadranskog podmorja.

Za sve ljubitelje životinja i prirode, Mozaik knjiga izdao je ilustriranu zbirku hrvatske faune s više stotina obrađenih životinjskih vrsta. Hrvatska je među rijetkim državama u kojima još žive vuk, medvjed i ris, koji su u većini zapadnoeuropskih država nestali. To svjedoči o njezinu izuzetnu prirodnom bogatstvu. Šupljikavo krško podzemlje ispod gotovo polovice Hrvatske pravo je biološko blago, a toga su svjesni tek rijetki. Hrvatska podzemna fauna s mnogim endemima jedno je od svjetskih središta biološke raznolikosti; od petsto vrsta čak sedamdeset posto su endemi! Nemoguće je u jednoj knjizi prikazati sve životinje koje žive unutar hrvatskih granica, pa su u knjizi obrađene najčešće, ali i rijetko viđene vrste. Naglasak je na našim endemima i ugroženim vrstama, jer svijest o ugroženosti neke životinje dobar je početak njezine zaštite. Životinje opisane u knjizi svrstane su po biogeografsko-stanišnom principu, tj. po karakterističnim područjima na kojima obitavaju.

Goran Šafarek, rođen 1977. godine u Koprivnici, hrvatski je biolog, istraživač, fotograf i snimatelj. Objavio je knjige ‘Rijeke Hrvatske’, ‘Drava – koprivnička Podravina’ i ‘Ušće Mure – Hrvatska Amazona’. U suradnji s HRT-om snimio je nekoliko dokumentarnih filmova (‘Tajna šarene evolucije’, ‘Crna mlaka’…), a fotografije su mu objavljene u nekoliko desetaka naslova (između ostalih, i u knjizi ‘Nezaboravni izleti Hrvatskom’). Jedan je od autora zbirke eseja ‘Divljina’, a od 2000. do 2010. godine poduzeo je deset ekspedicija diljem svijeta. Njegov film ‘Tajna šarene evolucije’ uvršten je u program Međunarodnog filmskog festivala u Baru u Crnoj Gori. Među najpoznatijim je aktivistima za zaštitu prirode područja uz Dravu i Muru. Stalni je suradnik časopisa Moj planet.

Mozaik

Tagged: , , , , , , ,