Gostovanje norveške književne zvijezde Maje Lunde

Nakon Interlibera na Zagrebačkom velesajmu, norveška književnica Maja Lunde održat će promociju u ponedjeljak, 18. studenog (18.00 sati) u Zagrebačkom plesnom centru, na kojoj će još sudjelovati Anja Majnarić (prevoditeljica), Koraljka Kirinčić (moderatorica) i Marija Mileta (Zelena akcija).Nakon ‘Povijesti pčela’, ‘Plavetnilo’ je drugi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Labavo povezani romani o specifičnim klimatskim problemima u sebi sadrže po jedan središnji motiv: insekte, vodu, životinje i biljke. Romani se sastoje od ulančanih pripovjednih linija koje istražuju čovjekovo ponašanje u prirodi i posljedice koje ostavlja, na taj način otvarajući plodne teme za raspravu: što možemo učiniti, što je važno u životu, kamo idemo? ‘Plavetnilo’, međunarodni bestseler objavljen u dvadeset zemalja, nominiran za Nagradu norveških knjižara, spektakularan i dirljiv, Naklada Ljevak predstavlja u prijevodu Anje Majnarić.

Godina je 2017. i Signe, kojoj je šezdeset i sedma, odlučuje se otisnuti na put svojim brodom Plavetnilo, od Norveške do Francuske, pritom se sjećajući vlastitoga života, aktivizma i velike i nesretne ljubavi prema Magnusu s kojim se želi još jedanput uočiti. David i Lou su otac i kći koji žive u ratom i sušom poharanoj Francuskoj u 2041., usred sukoba između sjevera i juga Europe, ponajviše generirana nestankom vode…

Maja Lunde jedna je od najprominentnijih norveških autorica na međunarodnoj književnoj sceni. Rođena 1975. godine, magistrirala je na medijskim studijima na Sveučilištu u Oslu. Napisala je desetak knjiga za djecu i mlade, među kojima se posebno ističe Snježna sestra, također objavljena u Nakladi Ljevak, jedna od najvećih književnih senzacija u povijesti norveške književnosti. S velikim uspjehom piše i scenarije za norvešku televiziju. Svijet je osvojila svojim prvim romanom za odrasle ‘Povijest pčela’. Ova distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela, nagrađena je prestižnom Nagradom norveških knjižara kao prvi debitantski roman u povijesti tog priznanja i prevedena na 35 jezika, a 2017. godine bila je najprodavanija knjiga u Njemačkoj.

N. L.