Grad svetog Nikole: NAJ dječje adventsko događanje

Grad svetog Nikole, koji se održava peti put, 5. i 6. prosinca u Muzeju grada Zagreba, jedinstven je događaj za obitelji, ponajprije djecu, koji se nikako ne propušta. Adventski ugođaj već je prisutan, a grad polako postaje blagdanska čarolija. Vrući kesteni, kuhano vino, miris fritula i ukusnog punča šire se ulicama Zagreba.
Vrijeme je darivanja, veselja i blagoslova. Svaki trenutak posvećen najdražima istinska je vrijednost, koju s puno ljubavi treba njegovati. Posebno kada su najmlađi u pitanju. Stoga će Nikola, sa svojim ovogodišnjim domaćinom Muzejom grada Zagreba, prije nego službeno otvori Grad svetog Nikole, uz prigodne darove, posjetiti djecu u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Tako će, posjetom njihova zaštitnika, najmlađima koji nisu sa svojim roditeljima u ovo blagdansko vrijeme, donijeti duh Božića. A kako bi posjet svoj djeci i obiteljima, koji su u mogućnosti posjetiti Grad svetog Nikole u Muzeju grada Zagreba bio još bliži, ulaz na ovaj događaj i dalje ostaje besplatan!

Oduševljenje ovim adventskim događanjem iz godine u godinu pokazuju važne hrvatske institucije, pokrovitelji, partneri, ali i brojni mediji koji vjerno prate zbivanja u Gradu svetog Nikole što su s oduševljenjem iskazali na konferenciji za novinare. U predivnom prostoru Kotanyi Gourmet Kluba, uz mirisne zalogaje nagrađivanog chefa Matka Bukovca pozvane su sve obitelji, djeca, a i sve one koji u sebi nose duh blagdana.

‘Još ne tako davne 2015., prvi puta smo zajedno zakoračili u ovu bajkovitu priču i prvi puta otvorili magični grad prepun mašte, ljubavi i pravog božićnog duha – Grad svetog Nikole. Od tada, svake zime uoči svetog Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca, naša priča otvara zimska blagdanska događanja za najmlađe, kao dio jednog od najljepših adventskih slavlja u svijetu’, poručili su organizatori.

U neobičnu bajku, koja posjetitelje iz godine u godinu ostavlja bez daha, uvest će vas Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, koji će u 16 sati uz dolazak Nikole svečano otvoriti događanje. U dvorišnom prostoru predivnog Muzeja garda Zagreba, nakon blagdanskih pjesama posvećenih svetom Nikoli, zaplesat će se uz prave majstore i majstorice plesa, natjecatelje iz popularnog ‘Supertalent Showa’, plesnog studia Escape.. Plesni spektakl koji već nakon toga slijedi izvest će predstavnici plesnog studija Fusion.

U svečanom ruhu samog Muzeja grada Zagreba svečano otvorenje obilježit će oba dana čak četiri kulinarska showa koje će prirediti Lana Klingor i jedan od najpopularnijih blogera, kada su ukusni recepti u pitanju, Hungry Mile.

Zasigurno su jedan od najzanimljivijih dijelova programa kreativne radionice za djecu ‘Eko-Etno furka’, koju uz snažne poruke o očuvanju okoliša, priprema udruga Abeceda roditeljstva.

Kreativne radionice brojne su, a djeca će svojim spretnim rukama izrađivati ukrase iz recikliranog materijala za Čarobnu šumu živih borova u dvorištu Muzeja te tako stvarati predivan ambijentalni ugođaj iz bajke koju niti odrasli neće željeti propustiti.

Tu su i radionice u kojima će djeca uz obrt s tradicijom od 60 godina Tomica i Marica izrađivati zagrebačke licitare, ali će saditi i biljčice maćuhice uz vodstvo Hortiart Homa. Izvrstan je ovo način da djeca nauče i ponešto o ekologiji i zaštiti okoliša, a i sam sveti Nikola vozit će se u Toyota hibridu cijeli tjedan kako bi ukazao na važnosti zaštite planeta.

Smijeh do suza i otkačene fotografije bit će dio rezultata i velikog ‘Kreativnog natječaja’, koji započinje već 30. studenog uz druženju s Nikolom u gradu, kao dio cjelokupnog programa.

Najveće uzbuđenje zasigurno će kod mnogih izazvati sportska radionica ‘SmartSport’ koju će voditi popularni igrači nogometnog kluba Dinamo, a koju je omogućila udruga Abeceda roditeljstva. Zabava koja će sigurno stvoriti neke divne uspomene.

Muzej grada Zagreba poklanja svim posjetiteljima besplatan razgled stalnog postava i druženje sa ‘Živim slikama’, kostimiranim likovima iz građanskog života Zagreba.

Drugi dan započinje ponovno s glazbom koju će uz izvođenje najljepših božićnih skladbi izvesti veliki puhački orkestar Željezničar i tako dodatno uljepšati svečanu, blagdansku, razigranu atmosferu.

Oba dana mališani će moći pobojati svoja lišca uz Face painting, što je omiljena zabava djece, ali će se zabavljati i uz Likovne radionice i čitanje priča uz pjesnikinju Vesnu Boinović Grubić i književnicu Sanju Kalambura.

‘Čitaj knjigu’ uz Alis Pećarić Marić donosi djeci vrlo poučne i edukativne radionice koje se ne propuštaju, stoga pri dolasku odmah rezervirajte svoja mjesta za ‘Vježbaonicu sreće’, koju će voditi dvije nastavnice i pedagogice Tamara Vučković i Tihana Lipovec Fraculj te radionicu ‘Priče o neustrašivim hrvatskim ženama i neustrašivim klincima’ pod vodstvom Tatjane Barat koja je namijenjena za djecu od 8 do 14 godina koju će voditi sama autorica knjige. Cilj ove kreativne radionice je, ne samo čitanje priča o iznimnim hrvatskim ženama, nego i važnost uočavanja vlastitih sposobnosti djece.

A kako bi sve malo začinili i s modnim dahom oba dana moći ćete uživati u ‘Blagdanskoj dječjoj modnoj reviji’ poznatih mamica s djecom, koje će crvenim tepihom prošetati u obući Wulf sporta. Ove modne poslastice donosi Miss4miss agencija.

Dvije izvrsne predstave ‘Bajka kolačić medenjačić’ u izvedbi Cool igraonice i ‘Zebre’ su u sklopu plesnog performansa ‘Tala’, kao i kontinuirana projekcija prigodnih animiranih filmova studija Recircle, a oduševljavat će najmlađu publiku oba dana.

Veliko finale zatvaranja Grada svetog Nikole, 6. prosinca obilježit će opće veselje uz proglašenje naj fotografije ‘Fotkaj i osvoji vikend vožnju Toyota hibridom’ te nastup Twirling mažoret klub Sveta Nedelja, nakon čega slijedi radost otvaranje velikih pinjata, iznenađenja koja ipak svi najviše volimo.

V. M. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , ,