Griffin pjenušci iz boutique vinarije Ivančić

Boutique Vinarija Ivančić s Plešivice organizirala je promociju i kušanje linije pjenušaca Griffin. Cilj je bio pokazati kako Griffin pjenušci mogu pratiti gastronomiju u svim slijedovima, od predjela, preko glavnih jela do deserta.Griffin pjenušac IvančićMeđu uzvanicima su se našli poznati vinski i gastro kritičari Nenad Trifunović Vinopija i Rene Bakalović, kao i sommelier Mario Meštrović te ugledni zagrebački ugostitelji i distributeri vina, koji su mogli kušati Griffin Brut, Rose, Zero, Dark Side i Lady pjenušce sljubljene s delicijama Karla Navoja, chefa i vlasnika restorana Karlo na Plešivici, gdje je promocija i održana.

Večer je započela pjenušcem Griffin Brut kao pićem dobrodošlice, sljubljenim uz namaze od dimljene pastrve i medvjeđeg luka, služenim na domaćem kruhu s dodatkom pjenušca, serviranim uz prekrasan pogled na plešivičke vinograde i zalazak sunca.

Uslijedila su pileća jetrica sa štruklima od sira, koje je Marijanka Navoj, sommelierka i vlasnica restorana Karlo, izvrsno sljubila uz Griffin Rose pjenušac, dobiven od autohtone plešivičke sorte – purtugizec, koji je nagrađen zlatnom medaljom na svjetskom ocjenjivanju portugizaca u Pečuhu ‘Portugieser Du Monde’.

Premijerno kušani i dugo iščekivani Griffin Zero pjenušac, proizveden je iz 100% Chardonnaya, bez dodatka šećera i likera u varijanti brut nature, što je u svijetu najcjenjenija verzija pjenušca jer zahtijeva najbolju kvalitetu bazne sirovine vina, savršeno se sljubio s dimljenom žumberačkom pastrvom u aspiku na pjenici od hrena.

Dark Side Griffin pjenušac IvančićIznenađenje večeri je bio pjenušac Griffin Dark Side, crni pjenušac također od sorte purtugizec, koji je poslužen uz okruglice od srnećeg buta u umaku od DarkSide pjenušca.

Večera je zaokružena desertom od jagoda i likera od jaja, popraćenim pjenušcem od chardonnaya s ostatkom šećera naziva Griffin Lady.

Prema ocjenama i komentarima koje su gosti imali priliku napisati za svaki slijed, može se zaključiti da je Krešimir Ivančić uspio u svojoj viziji s obzirom da su svi pjenušci izvrsno ocjenjeni kao i njihovo sljubljivanje s jelima.

‘Nekako smo nevezano za gastronomiju napravili pet vrlo različitih pjenušaca, od laganih, ljetnih i svježih do kompleksnijih, punijih i voćnijih. Nisam ni slutio da će upravo ta lepeza okusa moći pratiti tako dobro cijelu gastronomiju stola. Iznimno mi je drago što su ugostitelji to prepoznali i time napravili prvi korak u podizanju kulture ispijanja pjenušaca kao cjelovečernjeg pića’, izjavio je Krešimir Ivančić.

Tekst i foto: Željka Balja


Portugieser Du Monde 2016
Portugieser Du Monde: Mađarske medalje za hrvatska vina

Portugieser du Monde-Pečuh
Svjetsko ocjenjivanje portugizaca u Mađarskoj
Tagged: , , , , , , , , , ,