Grožnjan: Svjetski centar glazbenih susreta

Međunarodni kulturni centar HGM u Grožnjanu otvorio je svoja vrata početkom svibnja, a popis glazbenih događaja je impresivan ne samo po brojnosti već i po atraktivnosti i vrhunskoj kvaliteti.

Prvi u nizu sjajnih programa je nastup jedinstvenog zbora World Youth Choir koji će održati koncert 6. lipnja u crkvi svetih Vida, Modesta i Krešencije.

‘Grožnjan, grad koji su prema legendi sagradili divovi, već više od pola stoljeća s prvim danima svibnja oživljavaju umjetnici, ponajprije mladi glazbenici i njihovi učitelji, zatim plesači, glumci, likovnjaci i arhitekti, a končano i najpoznatija svjetska imena jazza. Hrvatska glazbena mladež u Grožnjanu organizira brojne susrete umjetničke zajednice i svako ljeto ovaj prekrasan povijesni gradić pretvara u svjetski centar glazbe i umjetnosti’, kaže maestro Tonči Bilić, predsjednik HGM-a.

Ovog ljeta na rasporedu je cijela paleta glazbenih seminara i majstorskih radionica, a dvije najveće su Ljetna pijanistička škola i Seminar violine, viole, violončela, kontrabasa i gudačkog orkestra. Ljetnu pijanističku školu je 1969. utemeljio prof. Vladimir Krpan, a ove godine na njoj kao mentori sudjeluju Katarina Krpan, Dragomir Bratić, Konstantin Krasnitsky, Danijel Oto, Davor Matačić, Lovre Marušić i Ida Gamulin. Seminar violine, viole, violončela, kontrabasa i gudačkog orkestra vodit će istaknuti glazbenici i pedagozi Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički, Ilin Dime Dimovski i Goran Kostić.

Svakako treba istaknuti i Musicu Anticu – radionicu rane glazbe na čelu s profesorom Egonom Mihajlovićem, voditeljem katedre za staru glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta iz Ljubljane, te Mariom Penzarom, profesorom orgulja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, kao i Radionicu suvremene glazbe za skladatelje i instrumentaliste pod mentorstvom profesora Berislava Šipuša.

Ostali seminari pokrivaju cijeli spektar muzičkih instrumenata: obou, klarinet, rog, trubu, saksofon, udaraljke i gitaru, a novost su Seminar fagota i kontrafagota pod vodstvom talijanskog virtuoza Sergia Lazzeria te Brass radionica pod vodstvom Zlatka Strčića. Operna radionica za dirigente i pjevače pod vodstvom prof. Josipa Ivana Skendera te Operni studio pod vodstvom prof. Berislava Jerkovića zaokružuju ovaj impresivan glazbeno obrazovni niz.

Skupno muziciranje jedan je od temelja dobrog glazbenog obrazovanja, a Grožnjan će ove godine biti domaćinom čak pet međunarodnih orkestara mladih, tri ansambla i jednog zbora – World Youth Choira koji će 6. lipnja održati koncert u crkvi svetih Vida, Modesta i Krešencije.

World Youth Choir osnovan je 1989. i od tada je kroz njega prošlo više od tisuću mladih pjevača iz 70 zemalja svijeta. Zbor je nositelj prestižne titule UNESCO Artist for Peace, a nastupao je i na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za mir.

Aktivnosti Hrvatske glazbene mladeži pratite na www.hgm.hr i www.facebook.com/jmcroatia/

N. M. / Foto Arhiv HGM-a i glazbenika


Tagged: , , , , , , , ,