Gudački kvartet Sebastian: Čeznutljiva Loulou

U maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu predstavljen je novi album Gudačkog kvarteta Sebastian ‘Čeznutljiva Loulou / Loulou la languide – zagrebačka salonska glazba’. Album o kojem je govorila kreativna direktorica Croatia Recordsa, Nikolina Mazalin, predstavljen je u sklopu ovogodišnjeg ciklusa Gudačkog kvarteta Sebastian, a koji se u Lisinskom održava već punih 14 godina.
Gudački kvartet SebastianPublici je kvartet, u sastavu Anđelko Krpan (violina), Korana Rucner (violina), Nebojša Floreani (viola) i Zlatko Rucner (violončelo), odsvirao naslovnu skladbu s albuma, Tijardovićev ‘Loulou la languide – Fox-Trot’, a koncert je nastavljen skladbama Mozarta ’16. gudački kvartet u Es-duru, KV 428′, Stanka Horvata ‘Quartetto’ te Mendelssohnovim ‘2. kvintetom za dvije violine, dvije viole i violončelo u B-duru, op. 87’.

U posljednjoj skladbi kvartetu se na pozornici pridružio i violist Marko Genero koji je također u nekoliko navrata snimao za Croatia Records. Predstavljanje izdanja uveličala je i izložba slika Danijela Žabčića te poezija Anke Žagar i Dorte Jagić koju je interpretirao Nikola Baće.

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. godine pod imenom Kvartet muzičke omladine Zagreb. Od 1990. godine djeluje pod današnjim imenom. Njihov repertoar obuhvaća širok raspon glazbenog stvaralaštva od renesanse do suvremene glazbe s naglaskom na izvedbama djela hrvatskih autora. Praizveli su niz kvartetskih skladbi A. Klobučara, A. Igreca, N. Firšta, D. Bukvića, S. Drakulić, M. Prohaske, I. Savina, B. Šipuša, B. Papandopula, M. Kichla, od kojih su mnoge nastale na njihov poticaj i njima posvećeni.

Godine 2002. godine pokrenuli su ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u kojem su ugostili ugledne svjetske glazbenike. Za diskografsku kuću Croatia Records snimili su 6 CD-a s djelima C. Debussyja, L. Janačeka, B. Papandopula, D. Pejačević, A. Dvoraka, I. Zajca, J. Gotovca, J. Š. Slavenskog, I. Jarnovića i J. Bajamontija.

C. R. / Foto: Marko Šolić

Tagged: , , , , , , , , , , , ,