HAZU: Gutenberg i slavenski svijet

Izložba pod nazivom ‘Gutenberg i slavenski svijet’ bit će otvorena u srijedu, 20. rujna (18 sati) u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.Organiziraju je Nacionalna zajednica Bugara u Republici Hrvatskoj, Centar za slavensko-bizantska istraživanja prof. Ivan Dujčev iz Sofije i Staroslavenski institut iz Zagreba. O izložbi će govoriti: Raško Ivanov (predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj), prof. Vasja Velinova (ravnateljica Centra za slavensko-bizantska istraživanja prof. Ivan Dujčev, Sofija), akademkinja Anica Nazor (autorica hrvatskog dijela izložbe), akademik Josip Bratulić (autor hrvatskog dijela izložbe) i akademik Zvonko Kusić (predsjednik HAZU).

Izložbu čine 24 ilustrirane table, na kojima su osnovni trenuci razvoja ćirilskog knjigotiska od XV. do XIX. stoljeća s naglaskom na kronologiji bugarskog knjigotiska. Izložene su fotografije izdanja rijetkih i vrijednih knjiga tiskanih na ćirilici iz fondova Nacionalne knjižnice Sv. Ćiril i Metod u Sofiji (NKĆM), Narodne knjižnice Ivan Vazov u Plovdivu (NKIV), Nacionalnog povijesnog muzeja u Sofiji (NPM), Crkvenopovijesnog i arhivskog instituta u Sofiji (CPAI), Povijesnog muzeja u Samokovu (PM-Samokov) i Centra za slavensko-bizantska istraživanja prof. Ivan Dujčev pri Sofijskom sveučilištu Sv. Kliment Ohridski (CSBI-SS).

Izložbom ‘Gutenberg i slavenski svijet’ obilježava se 560 godina od pojave prve tiskane knjige, Gutenbergove ‘Biblije’, tiskane 1453.–1456. u njemačkom Mainzu, kao i 520 godina od izdavanja prve knjige na ćirilici na Balkanu, Oktoiha, tiskanog u Cetinju, 1494.

H. Z.

Tagged: , , , , , ,