HAZU o dobitnicima Nobelove nagrade

O ovogodišnjoj prigodi dodjela Nobelovih nagrada za 2013., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) organizirala je u sadržajna predavanja na kojima su predstavljeni ovogodišnji dobitnici s područja fizike, kemije i medicine.
HAZUKako je uvodno kazao predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, ovakva predavanja postat će u HAZU tradicija, zapravo po uzoru na Američku akademiju znanosti koja nakon dodjele Nobelovih nagrada redovito organizira predavanja kako bi akademsku javnost upoznala s dobitnicima i razlozima zašto su nagrađeni. Naglasio je pritom akademik Kusić da je s Američkom akademijom od nedavno Hrvatska akademija  uspostavila suradnju. Podsjetio je i da je HAZU u svom članstvu imala nekoliko nobelovaca: Lavoslava Ružičku, Vladimira Preloga, Ivu Andrića, Linusa Paulinga i Nielsa Bohra. A prof. dr. sc. Ivica Picek s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio je o nobelovcima za fiziku – Peteru Higgsu iz Velike Britanije i Francoisu Englertu iz Belgije zbog otkrića hipotetske elementarne čestice, tzv. Higgsova bozona, poznatog i kao ‘Božja čestica’, koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete. Ti su teorijski otkrili mehanizam koji pridonosi razumijevanju podrijetla mase subatomskih čestica.

Postojanje bozona koje su Higgs, Englert i suradnici teorijski predvidjeli 1964. a ne dvojbeno je dokazano 2012. u CERN-u.

Dr. sc. Sanja Tomić s Instituta Ruđer Bošković govorila je o dobitnicima Nobelove nagrade za kemiju – to su američki znanstvenici Martin Karplus, Michael Levitt i Arieh Warshel, za razvoj kompjutorskih modela složenih kemijskih procesa koji oslikavaju stvarne pojave. Ti modeli postali su ključni za napredak današnje kemije. Akademik Stjepan Gamulin predstavio je nobelovce za medicinu, Amerikance Jamesa Rothmana i Randija Schekmana i Nijemca Thomasa Suedhofa, nagrađene zbog istraživanja kako stanice organiziraju sustav prijenosa. Njihovo istraživanje produbilo je razumijevanje toga kako prekidi u prijenosu unutar stanica pridonose neurološkim bolestima, dijabetesu i poremećajima imunološkog sustava. Prema riječima akademika Gamulina, važnost njihova otkrića je ogromna zbog razumijevanja patofiziologije brojnih patoloških stanja u ljudskom organizmu pa tako primjerice pridonosi i razumijevanju kako se inzulin proizvodi i oslobađa u krv na pravome mjestu u pravo doba.

Ivan Raos

Foto: HAZU

Tagged: , , , , , , , , ,