Hemon na Top 10 knjiga BBC-a i Timea

BBC je objavio 10 najboljih knjiga na svijetu u 2013. godini, među kojima je i djelo Aleksandra Hemona ‘Knjiga mojih života’, piše Oslobođenje. Ovaj roman se, prema izboru BBC-a, našao na trećem mjestu.Aleksandar HemonListu je sastavila književna kritičarka Jane Ciabattari, a ispred Hemonovog romana su se našli ‘Americanah by Chimamanda’ Ngozi Adichie i ‘Dobra medicinska sestra’ Charlesa Graebera.

Ciabattari je za Hemona rekla da ima jedan od najkarakterističnijih književnih glasova. Ona njegov prvi nefikcijski roman naziva zajedljivim i znajućim, vjerodostojnim, ali oporim. Hemon u toj knjizi piše o situaciji koja je nastala u njegovoj obitelji kada je 1969. godine na svijet došla njegova mlađa sestra i o njegovoj opsesiji nogometom. Naziv jednog od njegovih eseja je ‘Ako Bog postoji, onda je dobar igrač sredine terena’. Hemon piše o njegovu odlasku u Chicago i povratku u Sarajevo 1997. godine. U žestokom i nezaboravnom eseju ‘Akvarijum’, on s nepokolebljivom jasnoćom dokumentira ‘tamni svemir boli’ koji je doživio kada je njegova kći umrla od rijetkog oblika tumora na mozgu. Kritičarka opisuje njegove eseje izuzetno osobnim, ali na neki način univerzalnim, prenosi Fena.

Podsjećamo, i magazin Time je Hemonovu knjigu uvrstio među 10 najboljih knjiga objavljenih u 2013. godini.

Hemon je ovu svoju knjigu okarakterizirao kao istinite priče ili pak osobnne eseje, dodavši da su, ipak, više priče nego eseji. U knjizi se nalaze tekstovi koje su nastajali posljednjih 13 godina.

‘Knjiga mojih života’ do sada je objavljena na engleskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom i bosanskom jeziku, a očekuje se skoro objavljivanje izdanja na talijanskom, slovenskom i hrvatskom.

Radiosarajevo.ba

Tagged: , , , , , , , , , ,