Hirošima u Novinarskom domu

Izdavačka kuća Sandorf predstavila je u Novinarskom domu u Zagrebu svoje najnovije izdanje – knjigu s reportažom ‘Hirošima’, legendarnog američkog novinara Johna Herseya, objavljenu u suizdanju s Hrvatskim novinarskim društvom (HND).O knjizi, koja desetljećima ne gubi na aktualnosti, govorili su povjesničar Tvrtko Jakovina, predsjednik HND-a Saša Leković i urednik knjige Ivan Sršen. Svi prisutni na promociji dobili su primjerak knjige na dar te se na postbožićnom domjenku počastili uz Plavac Andrović s Pelješca.

Knjiga ‘Hirošima’, reportažno remek-djelo legende novinarstva Johna Herseyja objavljeno je povodom sedamdesete godišnjice prvog američkog izdanja. Reportaža je u integralnom obliku objavljena u The New Yorkeru 31. kolovoza 1946., što je jedinstveni slučaj u povijesti časopisa. Herseyjev razoran izvještaj o masovnom uništenju odjeknuo je čitavim planetom. Samo je Albert Einstein kupio tisuću primjeraka New Yorkera kako bi priču o potresnoj istini mogao podijeliti prijateljima. ‘Hirošima’ je u prijevodu na hrvatski jezik prvi put bila objavljena 1952. godine u izdanju Društva novinara NR Hrvatske, a novo izdanje je u prijevodu Ljudevita Stantića.

Novinar i romanopisac John Hersey rođen je 1914. u Kini gdje je proveo prvih deset godina života. Studirao je na sveučilištima Yale i Cambridge, a kao reporter pisao je za časopise Time i Life. Napisao je niz publicističkih i beletrističkih djela. Za roman ‘A Bell for Adano’ (Zvono za Adano) dobio je 1945. godine Pulitzerovu nagradu. Od 1975. pa do umirovljenja 1984. predavao je na sveučilištu Yale. Umro je 1993. godine.

F. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,