HNK opera: Zaljubljen u tri naranče

Tradicionalna matineja pod nazivom ‘Ususret premijeri,’ održana je u zagrebačkom HNK, na kojoj je predstavljena opera Sergeja Prokofjeva ‘Zaljubljen u tri naranče’, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, u režiji Krešimira Dolenčića. Premijera je 17. veljače.Razgovaralo se s dirigentom i ravnateljem Opere Nikšom Barezom, redateljem Krešimirom Dolenčićem, scenografom i kostimografom Simonom Bejerom te intendanticom zagrebačkoga HNK Dubravkom Vrgoč, a moderator je bio Branimir Pofuk. Posjetiteljima su prikazani video-inserti s režijskih proba, a operni solisti Michael Hendrick i Ladislav Vrgoč, uz pratnju korepetitora Vjekoslava Babića, interpretirali su ulomke iz opere.

Opera ‘Zaljubljen u tri naranče’ nastala je u ranoj i najradikalnijoj fazi skladateljeva rada i u potpunosti odredila smjer kretanja suvremene glazbe i modernoga poimanja operne umjetnosti. Svojom jednostavnošću, duhovitošću i osobenim stilom stekla je mnoge obožavatelje diljem svijeta.

Razigranu i bajkovitu scenografiju te neobičnu kostimografiju predstave s mnoštvom duhovitih elemenata potpisuje mladi engleski umjetnik Simon Bejer, kojemu je poslije uspješnih suradnji s velikim kazališnim kućama diljem Europe ovo prvi angažman u zagrebačkome HNK.

Radnja ove glazbene farse donosi priču o princu, sinu kralja Trefa, kojeg je zla vještica Fata Morgana začarala melankolijom, koja se izliječiti može isključivo smijehom. Nakon mnogih peripetija, smiješnih i tužnih dogodovština te ljubavnih zapleta, princ je na koncu oslobođen prokletstva.

Ansambl opere ‘Zaljubljen u tri naranče’ čini velik broj opernih solista, uz pratnju zbora i orkestra zagrebačkoga HNK, a izvodi se na hrvatskome jeziku.

HNK

Tagged: , , , , , , , , , , ,