HNK-ovo Evanđelje u Lausanni

Švicarski mediji i publika euforično su primili izvedbe ‘Evanđelja’ Pippa Delbona, predstave nastale u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione, koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege, koje su odigrane u kazalištu Vidy od 12. do 16. siječnja.
Evanđelje (foto Mara Bratoš)Središnje novine francuskog govornog područja Le Temps u podnaslovu za kritiku ‘Evanđelja’ Pippa Delbona navode da je riječ o ‘kupki života i ljubavi u XXL formatu koja jednostavno osvaja publiku’. ‘Stojeće ovacije gledatelja koji plješću i zahvaljuju. Théâtre Vidy u Lausanni poprimio je izgled prostora za veliku misu oprosta ili utjehe. I to u danu kad su eksplodirale bombe u povijesnom središtu Istanbula i ubile velik broj zapadnih turista. Više nego ikad, ovaj svijet krvari, a Pippo Delbono, odan svojoj vjeri u čovječnost, stavlja je visoko iznad svih dogmi i zakona, orkestrirajući je u viziju različitih evanđelja, pa tako plebiscitarno odabire slobodnu ljubav i radost. Ova freska nastala u Zagrebu s desetak hrvatskih i talijanskih glumaca, široka je, ambiciozna i očaravajuća. Inspirirajući se tekstovima Pasolinija i Svetog Augustina, Delbono plače zbog gubitka ljubavi između bližnjih.’.

Dnevnik 24 heures u podnaslovu piše kako je talijanski redatelj pobunjenik osvojio publiku svojom laičkom misom te navodi kako je ‘Evanđelje’ freska sinovskoga i kršćanskog pomirenja koja jednostavno dira svojom poniznošću. Redatelj uzvraća na želju umiruće majke da napravi predstavu o Evanđelju s potpunom iskrenošću i nudi poruku ljubavi u ovom nemirnom vremenu.

Tjednik Hebdo donosi osvrt pod naslovom ‘Ljubavni krik Pippa Delbona’, a Le Courier predstavlja autorov rad u svjetlu višegodišnje prisutnosti na najvažnijim europskim pozornicama. Švicarska nacionalna televizija naziva ga jednom od najvažnijih figura suvremenoga svjetskoga kazališta.

Nakon Švicarske, ‘Evanđelje’ će premijerno biti izvedeno u utorak, 19. siječnja, u čuvenom kazalištu Teatro Argentina u Rimu, nakon čega će uslijediti još 11 izvedbi. Kazalište Teatro Argentina ima vodeću ulogu u kulturno-umjetničkom životu Rima, a sagrađeno je, i premijerom Rossinijeve opere ‘Seviljski brijač’, otvoreno u 18. stoljeću na antičkim ostacima. Jedna od najvećih europskih pozornica domaćin je mnogim gostujućim dramskim i plesnim predstavama, simfonijskim koncertima i projekcijama.

‘Evanđelje’ izvode članovi ansambla Drame i  Baleta zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica, Mirta Zečević, Zrinka Cvitešić, Tatjana Hrvačić Gašparac, Franjo Kuhar, Iva Mihalić, Vlasta Ramljak, Danijela Zobunđija, kao i članovi Orkestra i Zbora Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Osim njih u projektu sudjeluju članovi kazališne skupine Pippa Delbona.

Riječ je o refleksivnoj autorskoj predstavi s političkim i dramskim elementima te autentičnim senzibilitetom Delbona. Originalnu glazbu skladao je renomirani kompozitor Enzo Avitabile i ukazuje na one obespravljene i drugačije, ovaj puta u jeku aktualnih društvenih problema poput egzodusa čitavih naroda koji bježeći od ratova tragaju za skloništem na Starom kontinentu.

HNK / Foto: Mara Bratoš


Pippo Delbono-Evanđelje
Pippo Delbono: Evanđelje u HNK-u


Tagged: , , , , , , , , , , ,