HNK: Povratak Wagnerova Ukletog Holandeza

U Operi HNK priprema se nova premijera, ‘Ukleti Holandez’ Richarda Wagnera u režiji Oliviera Pya, pod ravnanjem Nikše Bareze koja će se održati 26. siječnja. Predstava je izvorna produkcija kazališta Theater an der Wien.Veliko tročinsko operno djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera ‘Ukleti Holandez’, jedno od najblistavijih djela opernog stvaralaštva, praizvedeno je 1843. u dresdenskoj Semperoper. To je jedna od prvih Wagnerovih opera u kojoj se očituju njegova nova shvaćanja glazbenog teatra, u kojemu je orkestar ravnopravan pjevačima, a lajtmotivi se kontinuirano provlače.

Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkog romantičarskog pisca Henricha Heinea ‘Uspomene gospodina Schnabelewopskoga’, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletom moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, koji donosi propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem od Rige do London u ljeto 1839. U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u samoj operi ima dosta romantičarskih elemenata, ‘Ukleti Holandez’ najavljuje sve bitne odlike kasnijih wagnerijanskih djela poput ‘Rajnina zlata’, ‘Walküre’, ‘Siegfrieda’, ‘Sumraka bogova’ i ‘Prstena Nibelunga’.

S ‘Holandezom’ počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam da li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu, zapisao je skladatelj o ovome opernom djelu. Iako je ‘Ukleti Holandez’ prvi put izveden u Zagrebu 1896. godine pod upravom Stjepana Miletića te je postao jedna od popularnijih Wagnerovih opera na našoj sceni, Opera zagrebačkoga HNK novosezonsku premijeru izvodi poslije više od tri desetljeća, vraćajući to uzbudljivo operno djelo na pozornicu najveće nacionalne kazališne kuće.


Tagged: , , , , , , , ,