HNK: Premijera baleta Spartak

Balet ‘Spartak’ Arama Hačaturjana premijerno je izveden u zagrebačkom HNK u koreografiji i režiji Jiříja Bubeníčeka u koprodukciji s riječkim HNK-a Ivana pl. Zajca.Premijerna publika ovacijama i dugotrajnim aplauzom zadivljeno je ispratila ansambl i kreativni tim, a oduševio je i orkestar Opere pod ravnanjem maestra Valentina Egela.

Spartaka i Valeriju utjelovili su Takuya Sumitomo i Natalia Kosovac. Rieka Suzuki je Eutibida a Atina Tanović i Yuho Yoshioka plesali su Mirzu i Artoriks. No, to je samo mali dio velikog ansambla koji je impresionirao publiku.

‘Počeo sam raditi sa svojom suprugom i kostimografkinjom Nadinom Cojocaru, na dramaturgiji predstave. Među više od 600 stranica knjige pomno smo odabrali najvažnije prizore koji će vjerno slijediti tijek priče romana Rafaella Givagnolija. U njima će se pojaviti iste osobe kao i u romanu, a priča će biti vjernija ishodišnom djelu. Tako je nastao potpuno novi libreto. Ovo je nov pristup koji se ne temelji toliko na pokazivačkoj strukturi predstave koliko na ponovo ispričanoj i kazališno strukturiranoj priči. Naš novi libreto potaknuo me da svježim pogledom pristupim glazbi Hačaturijana. Zaljubio sam se u nju i strukturirao je tako da slijedi novi tijek radnje. Glazba je sada poptuno drukčije organizirana te prati novu liniju priče, oslikavajući pobunu gladijatora u prvom stoljeću prije nove ere i predstavljajući likove s njihovim intimnim pričama’, rekao je Jiříj Bubeníček.Središnja ljubavna priča je ona Spartaka i Valerije, supruge rimskog diktatora Sule. Spartak je rastrgan između ljubavi prema jednoj ženi i posvećenosti borbi za slobodu od ugnjetavanja. Druga ljubavna linija vezana je uz ljubomoru rimske bogatašice Eutibide, očarane Spartakom, koju će njegova neuzvraćena naklonost nagnati da pokuša uništiti sve što je stvorio. Treća, neostvarena, ljubavna priča ona je Spartakove sestre Mirze i mladog gladijatora Artoriksa.

U zagrebačkome Baletu ‘Spartak’ nikada nije izvođen kao cjelovito baletno djelo te je ova koreografija Jiřija Bubeničeka, čiji balet ‘Metropolis’ pamtimo iz 2018., prvo cjelovito uprizorenje ovoga baletnog djela na pozornici HNK.

H. K. / Foto: Saša NovakovićTagged: , , , , , , , , ,