HNK Split: Brechtova Majka Courage i njezina djeca

Vrijeme u koje Brecht baca svoju ‘Mutter Courage i njezinu djecu’ rano je 17. stoljeće, rat je tridesetogodišnji, a njegovi glavni likovi kotrljaju se kroz njega dulje od deset godina.
Split,20112013- Majka Courage i njezina djeca. Snimio: Matko BiljakDovoljno dugo da ta ‘glazbeno-scenska kronika’ proguta svaku beznačajnu egzistenciju, osuši svačije gorko-lirske suze te uspostavi svevlast poretka koji poznaje samo četiri osnovne funkcije: jesti, bludničiti, mlatiti i pijančevati. Ono najstrašnije što bi se (u) takvom poretku moglo dogoditi jest da, ne daj Bože, rat ikada završi… Umjesto da zamišljamo što bi bilo da je Brecht ‘Majku hrabrost i njezinu djecu’ poslao u 20. Ili 21. stoljeće, u Splitu se to može gledati u režiji Dušana Jovanovića, koji bi, nakon uspješne režije Millerove ‘Smrti trgovačkog putnika’ lako mogao podsjetiti na ono što bismo svi najradije zaboravili, da je istina teatra gorka i bolna jer uvijek ima posla s našom krhkošću. Naravno, uloga Mutter Courage povjerena je nacionalnoj dramskoj prvakinji Zoji Odak.

Za sve što je Brecht, možda najznačajniji njemački dramatičar 20. stoljeća, htio promijeniti u (svom) životu, svijetu i kazalištu, naravno da je bio potreban epski teatar, a njega teško da je moguće zamisliti bez rata. Jer, on je, kako se znalo još i prije Sokrata ‘otac svemu, svemu kralj: jedne je iznio kao bogove, druge kao ljude, jedne je učinio robovima, a druge slobodnima’. No, tu su još bila herojska vremena za koja znamo iz Ilijade i Odiseje…

Premijera je bila 22. studenog, a tijekom ovog tjedna predstava je na redovitom repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu.

HNK Split

Foto: Matko Biljak

Pročitajte još: HNK Split: Izložba Arijane Čuline

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,