HNK: Treća Beethovenova simfonija Eroica

Pod ravnanjem Nikše Bareze, orkestar Opere HNK u Zagrebu izveo je Treću simfoniju Eroicu, Ludwiga van Beethovena, jedno od najslavnijih skladateljevih djela koje pomiče granice simfonije kao vrste te se često smatra i prvom simfonijom romantizma.Publiku je u izvedbu uveo Đuro Tikvica, izvodeći Beethovenove Varijacije i fugu za klavir u Es-duru (Eroica varijacije) koje je skladatelj poslije upotrijebio u zadnjem stavku simfonije.

‘U simfoniji se nalazi Beethovenova interna borba, njegovo gubljenje sluha, nešto najstrašnije što se glazbeniku može dogoditi ali i njegov prkos prema toj sudbini i neukrotivi optimizam prema boljemu’, rekao je maestro Bareza obraćajući se na samom početku publici.

‘Riječ Eroica moramo shvatiti u najširem opsegu značenja te riječi. Posmrtni marš u drugom stavku je usprkos raznim tumačenjima zapravo jedan tragičan neminovni događaj ljudske sudbine pred kojom Beethoven nije htio pokleknuti. Treći i četvrti stavak su zapravo himna životu nakon svih borbi i dramatičnih događaja’, naglasio je maestro Bareza, dodavši kako želi Eroicu vratiti njoj samoj, sviranoj u stilu svoga vremena, s poštovanjem od Beethovena naznačenim tempima na način kako ju je on dirigirao. ‘Imao sam u Bečkoj nacionalnoj knjižnici na raspolaganju orkestralni materijal s praizvedbe i neke male naznake upisane Beethovenovom rukom, što me je posebice dirnulo. Dirigirao sam tu izvornu verziju prošle godine na Saksonskom festivalu Mozart, s festivalskim orkestrom sastavljenim od članova vrhunskih njemačkih orkestara. Nakon prvoga pokusa svi smo bili oduševljeni kako je Eroica na nas djelovala, što je poslije podijelila i publika s nama. Izvedbe s velikim brojem glazbenika uz puno polaganija tempa od zadanih, prebacuju tu simfoniju u neka druga vremena. Mislim da je potrebno da se u Zagrebu čuje u izvornoj verziji’, rekao je maestro Bareza.

Eroica je praizvedena 4. lipnja 1804. godine u bečkoj palači princa Lobkowitza, a izvedbi je prisustvovao i Joseph Haydn koji je nakon koncerta rekao: ‘Tu ima puno novoga.’

Uz simfoniju se veže posveta Napoleonu Bonaparteu, jer je Beethoven bio fasciniran njime i idejama Francuske revolucije. No, kada se Napoleon okrunio 1804. godine, Beethoven briše tu posvetu. Puno je napisane literature o tome, ali sada se svi slažu da je ta riječ u mnogome zamaglila pravi i analitičniji pristup simfoniji. Beethoven nije govorio javno o svojoj odluci, no Treću simfoniju ipak posvećuje svome umjetničkom pokrovitelju, princu Lobkowitzu.

H. K. / Foto: Mara Bratoš


Tagged: , , , , , , , , ,