HNK Zagreb: Nova sezona 2016./17.

Novu sezonu zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) predstavlili su intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Opere maestro Nikša Bareza i ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, kao i Danilo Rošker, ravnatelj Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora. Svoj rad u nadolazećoj sezoni predstavili su i umjetnici Krešimir Dolenčić, Janusz Kica, Mate Matišić, Leo Mujić i Dora Ruždjak Podolski.HNK ZagrebDva su pravca kojima se krećemo u repertoarnom promišljanju – jedan su povratak klasici, jer držimo da klasična djela operne, dramske i baletne literature na određeni način, stoljećima, tisućljećima govore o nekim pitanjima na koje možda još uvijek nismo uspjeli pronaći odgovore. U ovim turbulentnim vremenima čini nam se da upravo potraga za odgovorima na ta pitanja može naći neku moralnu vertikalu u nama samima tj. našim gledateljima. S druge strane HNK mora promovirati suvremeni dramski, baletni, operni izraz i kreaciju budući da živimo baš u ovom vremenu i prostoru, tim je riječima novu sezonu najavila intendantica Dubravka Vrgoč.

U našem abonmanu je ove godina nova Europska pretplata koja podrazumijeva povezivanje dva europska grada – Maribor i Zagreb, dva kazališta, dvije bliske kulture, gledatelje i umjetnike, dodala je Vrgoč. Svi oni zainteresirani koji se odluče kupiti Europsku pretplatu moći će vidjeti po tri predstave Drame, Opere i Baleta HNK u Zagrebu i Mariboru, uz uključeni prijevoz na relaciji ta dva grada.

Novopokrenutu suradnju između Slovenskome narodnom gledališču u Mariboru i naše kazališne kuće najavio je i Danilo Rošker, ravnatelj SNG-a. Jako nam je drago da smo osmislili ovaj vid abonmana, putem Europske pretplate mi zapravo pokušavamo pokazati da umjetnost nema granica, niti postoje granice među našom publikom. Rošker je istaknuo kako je kod njih upis pretplate već započeo i kako već vlada veliki interes za ovom, posebno osmišljenom pretplatom koja spaja zagrebački HNK i mariborski SNG.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina predstavio je premijerne naslove nove sezone: Dugo smo promišljali i došli do zaključka da nastavljamo svoju viziju koja uključuje raznolikost koja publici može ponuditi klasični balet, neoklasiku, dramski balet i koreografiju na tragu suvremenog plesnog izričaja. Prva baletna premijera naredne sezone bit će autorski rad dviju etabliranih koreografkinja koje su ostvarile velik uspjeh na međunarodnoj sceni – Marjane Krajač (Tamne pejzaži) i Maše Kolar (Bolero). Zatim slijedi creme de la creme klasičnog baleta – Labuđe jezero – najvažnije je što smo uspjeli dobiti jednog od najpoznatijih plesača i koreografa na svijetu koji će tom prilikom raditi svjetsku premijeru – dakle prvi put se odlučio ovaj projekt realizirati baš u HNK, a riječ je o Vladimiru Malakhovu. Posljednji premijerni naslova Baleta u novoj sezona je Gospoda Glembajevi u režiji i koreografiji Lea Mujića. Leo Mujić je istaknuo da je ovo prvi puta da se ovo dramsko djelo pretače u balet tj. koreografiju, da neće modificirati predložak te da mu je izazov od složene psihološke strukture kreirati koreografiju jer je pokret najbolji način prikazivanja emocija.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan ovim je riječima najavio sezonu: Glumac je u središtu ovog kompleksnog i ambicioznog sezonskog projekta koji broji četiri naslova. Drama HNK otvara sezonu sa Moliereovim Tartuffeom, bezvremenskim djelom koje unatoč tome što je nebrojeno puno puta postavljeno na pozornicama, zahtijeva novu interpretaciju u ovom dobu u kojem živimo, u režiji Eduarda Milera, sa Mislavom Čavajdom u naslovnoj ulozi. Slijede djela koja su možda rjeđe izvođena, ali na jedan specifičan način preispituju senzibilitet našeg vremena – Shakespeareova Zimska priča i Čehovljev Ivanov koje će režirati Polly Findlay, redateljica iz National Theatre u Londonu te veliki litvanski redatelj Eimuntas Nekrošijus koji će prikazati prvo dramsko Čehovljevo djelo. Za kraj predstavljam praizvedbu dramskog teksta Ljudi od voska Mate Matišića u režiji Janusza Kice. Htjeli smo da redatelj Janusz Kica kroz ovaj teks nastavi tradiciju kakvu je HNK imao od svog osnutka – da priziva najbolje pisce i redatelje da u svom vremenu iznjedre nešto što svjedoči o tom vremenu ali i nadilazi ga u svojoj umjetničkoj kreaciji, dodao je Buljan.

Leon Rukavina, Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan i Nikša Bareza

Leon Rukavina, Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan i Nikša Bareza

Mate Matišić zahvalio direkciji HNK na uspješnoj suradnji te istaknuo kako se ova drama razlikuje od dosadašnjih djela – ovdje je riječ o tri priče, triptihu sa nizom likova koji se isprepliću, te se u ovom djelu okrenuo intimnijoj temi. Posebnost ovog djela je da u njemu nastupa i sam autor, a izvodit će ga više od 20 glumaca – pokušali smo prikazati sve mogućnosti i različitost ansambla HNK. Ekipa koja je okupljena je iznimno kvalitetna, a komad poseban, jako mračan i duhovit, riječ je o autorskoj iskrenosti s kakvom se dosad nisam susretao, izjavio Janusz Kica.

Ravnatelj Opere maestro Nikša Bareza najavio je operne premijere: Iduća sezona u svom premijernom pristupu apsolutno je relevantna i to u europskim razmjerima, ne samo po naslovima nego i po pristupu. Oratorij Gurre Lieder je djelo koje je zbog svoje enormne težine i veličine nemoguće izvesti u jednoj instituciji. Uspjeli smo u Zagrebu osigurati koprodukciju četiri ustanove – Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Hrvatske radiotelevizije, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga i Muzičke akademije. To je jedan važan znak mogućnosti, vrijednosti i važnosti da se nešto ovakvo može realizirati u našem gradu i za našu javnost. Maestro Bareza je najavio i ostale premijerne naslove: Donizettijeva Don Pasquale u režiji Dore Ruždjak Podolski pod ravnanjem Josipa Šege u koprodukciji HNK i SNG-a iz Maribora, Zaljubljen u tri naranče Sergeja Sergejeviča Prokofjeva u režiji Krešimira Dolenčića, Verdijeva Don Carla u režiji njemačkog redatelja Dereka Gimpela i pod ravnanjem talijanskog dirigenta Elija Boncompagnija.

Dora Ruždjak Podolski iskazala je zadovoljstvo i zahvalila na ukazanoj prilici što nakon 12 godina ponovno režira u zagrebačkom HNK gdje je i započela svoje rad i djelovanje. Krešimir Dolenčić istaknuo je kako je Zaljubljen u tri naranče jedna posve politički nekorektna opera, prepuna ironije, fantazije, groteske, burleske, čiji je sadržaj neopisivo kompliciran i beskrajno zabavan.

Dubravka Vrgoč istaknula je kako je zagrebačkom HNK smanjen budžet jer su osnivači Ministarstvo kulture i Grad Zagreb za 600 tisuća kuna smanjili programska sredstva za narednu sezonu pa je i ta okolnost sezona utjecala na osmišljavanje i postavljanje repertoara naredne sezone.

Osim nabrojanog programa, HNK od jeseni nastavlja s programom Filozofskoga teatra, vrlo vjerojatno i s Festivalom svjetskog kazališta (unatoč izrazito umanjenim sredstvima), suradnju s Muzičkom akademijom ali i započinje novu suradnju s Akademijom dramske umjetnosti, i to Odsjekom za scenografiju i sa studentima Odsjeka za režiju koji će asistirati na dramskim predstavama te predstaviti po jedan vlastiti projekt tijekom godine. Upis pretplate počinje u ponedjeljak, 6. lipnja u 10 sati. Radno vrijeme blagajne za upis pretplate je: radnim danom od 10 do 13 sati te od 16 do 19 sati, subotom od 10 do 13 sati.

I. S.

Tagged: , , , , , , , , , ,