Houston, imamo problem! na Tribeca film festivalu

‘Houston, imamo problem!’ (Houston, We Have a Problem!) je igrano-dokumentarni film nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara. Film su producirale kuće Studio Virc, Nukleus Film, Sutor Kolonko, a kao koproducenti sudjelovale su i televizijske kuće RTV Slovenija, HBO Europe i Westdeutscher Rundfunk (WDR) te Filmski institut u Dohi.

Riječ je o debitantskom dugometražnom filmu mladog slovenskog redatelja Žige Virca, koji istražuje mit o tajnom multimilijunskom ugovoru kojim su Sjedinjene Američke Države kupile jugoslavenski svemirski program ranih 1960-ih.

Virc se kroz obilje arhivskih snimki vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog slijetanja na Mjesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. Na toj tankoj liniji, poznati slovenski filozof Slavoj Žižek u filmu postavlja ključno pitanje: ‘Što je zapravo istina?’

Scenarij filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Koproducenti su Siniša Juričić i Ingmar Trost, za kameru je bio zadužen Andrej Virc, za montažu Vladimir Gojun, a za zvuk Matjaž Moraus Zdešar i Julij Zornik. Za promociju i plasman filma na festivale zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke everything works.

Film je nastao uz potporu Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog studija Viba film, MEDIA Kreativne Europe, Eurimagesa i Filmskog instituta u Dohi. ‘Houston, imamo problem!’ prva je HBO koprodukcija u Adria regiji, dok je distributer filma 2i Film.

Festivalski program Viewpoints postoji od 2011. godine i donosi filmove s jakim redateljskim vizijama te prezentira podzastupljene perspektive i stilove. Ovogodišnja selekcija donosi 25 naslova, od kojih 11 dokumentarnih te 14 igranih filmova iz 15 zemalja svijeta. Na 15. izdanju Tribece bit će prikazan ukupno 101 od 6.626 prijavljenih filmova, iz 32 zemlje svijeta.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,