Hrabra djevojka u Kinu Europa

U suradnji s organizacijom Ženska soba – Centar za seksualna prava, koja djeluje s ciljem osnaživanja žena u borbi protiv seksualnog nasilja, u zagrebačko Kino Europa stiže film etiopijskog redatelja Zeresenaya Meharija.
Hrabra djevojkaFilm ‘Hrabra djevojka’ (Difret) snimljen je prema istinitom događaju. Riječ je o filmu koji progovara o etiopijskoj kulturi u kojoj je ukorijenjen patrijarhat, a nasilje prema ženama je snažno izraženo. Radnja prati četrnaestogodišnju djevojčicu Hirut koja u samoobrani ubije svog otmičara te se pokušava spasiti od smrtne kazne. Događaj po kojemu je snimljen film nije izoliran – otmice djevojčica i sklapanja maloljetničkih brakova u Etiopiji su uobičajena pojava.

Redatelj Mehari rekao je kako ovaj film nema negativca, a ako u njemu neprijatelj postoji, to je tradicija.

‘Hrabra djevojka’ nagrađena je na Sundanceu i Berlinaleu. Među izvršnim producentima našla se i Angelina Jolie, koja je istaknula da film ‘pokazuje kako hrabrost odvažnih pojedinaca može probuditi svijest čitavog društva.’ Film će se prvi put u Kinu Europa prikazati u četvrtak, 22. listopada u 19 sati, uoči 1. međunarodne konferencije o seksualnom nasilju u Hrvatskoj. Nakon projekcije, uz moderaciju Paule Zore, Ana Maria Filipović Grčić i Lepa Mlađenović raspravljat će o osvještavanju i nužnosti borbe protiv nasilja nad ženama.

Tijekom prikazivanja u domaćim kinima, distributer filma Zagreb Film Festival donirat će organizaciji Ženska soba tri kune od svake prodane ulaznice.

V. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,