Hrvatski redatelji protiv bojkota HRT-a

U organizaciji Hrvatskog društva filmskih redatelja (HDFR) održana je tribina pod nazivom ‘HRT – nezakonje sa zaštitom?’ na kojoj su govorili redatelji Vlatka Vorkapić, Antonio Nuić i Hrvoje Hribar.

Raspravljalo se o nepoštivanju zakonske regulative vezano nabavku djela neovisnih producenata, kvote emitiranja domaćih audiovizualnih djela, autorskih prava i općenito svojevoljnog tumačenja zakonske regulative od strane hrvatske javne televizije. Iako su na tribinu bili pozvani, niti jedan član Nadzornog odbora HRT-a niti Ministarstva kulture nije se odazvao na poziv. Na poziv se odazvao jedino ravnatelj Agencije za elektroničke medije, Josip Popovac.

Vlatka Vorkapić, Antonio Nuić, Robert Tomić Zuber, Josip Popovac i Hrvoje Hribar

Na tribini je upozoreno da HRT od 2010. do 2019. godine niti jednom nije ispunio odredbe članka 11. Zakona o HRT-u kojim je propisano da 15 % svojeg godišnjeg programskog proračuna treba trošiti na nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovinu sredstava treba uključivati djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku. Iako je zakon eksplicitan, HRT njegove odredbe vrlo slobodno interpretira uz blagoslov jedinog zaduženog regulatornog tijela Agencije za elektroničke medije.

DHFR smatra kako je ovdje riječ o nepropisnom trošenju državne potpore. Podsjećamo da HRT pretplatom koju plaćaju svi građani RH prikupi skoro milijardu i 300 milijuna kuna.

HRT također ne poštuje članak 10. Zakona o HRT-u kojim je propisana kvota emitiranja hrvatskih djela. Zakon propisuje kako većina emitiranih djela mora biti europska, a od toga najmanje 40 % trebaju činiti hrvatska djela, što znači 20% ukupnog programa.

Činjenično stanje je da u igranom programu HRT-a domaći film čini 3% – 8% ukupno emitiranih djela ovisno o kanalu emitiranja, a domaće serije 3%-14%, ovisno o kanalu emitiranja, što je izrazito ispod zakonom propisanog minimuma.

Zbog svega navedenog hrvatski redatelji zahtijevaju od HRT da prekine bojkot hrvatskih audiovizualnih djela u svom programu. Godišnja izvješća o repertoaru za 2017. i 2018. godine daju tužnu sliku sustavnog zanemarivanja hrvatskog i europskog stvaralaštva, bilo da govorimo o filmskim i televizijskim klasicima ili djelima tekuće proizvodnje zbog čega je repertoar audiovizualnih djela hrvatske javne televizije je iznimno je nehrvatski i iznimno neeuropski.

Iako Zakon jasno kaže 15% godišnjeg programskog proračuna, HRT, ali i nadležno regulatorno tijelo, Agencija za elektroničke medije, te odredbe ne samo da slobodno interpretiraju već i čitavo propuštaju sankcionirati već cijelo jedno desetljeće, a na direktnu štetu audiovizualnih autora.

Autori ovo stanje smatraju uvredom i javnom štetom, koliko po domaću industriju, toliko po hrvatsku javnosti. Europska direktiva o Audiovizualnim servisima kao i nacionalno zakonodavstvo ne daju HRT-u za pravo u ovakvom postupanju. Stoga upućujemo žurni poziv političkim predstavništvima, Saboru, Vladi i nadzornim tijelima HRT-a sa zahtjevom da se ovakva praksa obustavi, a praksa prilagodi europskim boljim običajima i regulativnoj normi.

J. S. / Foto: Lana Slivar Dominić (HINA)


Tagged: , , , , , , , , , ,