Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas

Predstavljanje knjige Ive Šimata Banova ‘Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas’ u izdanju Naklade Ljevak, održat će se u Gliptoteci HAZU u Zagrebu (četvrtak, 24. listopada u 18 sati).

Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danasNa promociji, uz autora, sudjeluju: akademik Tonko Maroević, dr. sc. Zvonko Maković, član suradnik HAZU i dr. sc. Nives Tomašević, urednica knjige.

Hrvatska skulptura u razdoblju od 1950. do danas važna je i znakovita slika i unutar europske umjetnosti. Značajniji se prikazi skulpture druge polovice XX. stoljeća mogu naći u pojedinačnim većim ili manjim cjelinama, manje ili više pouzdanima, dobrim interpretacijama pojedinih dijelova kiparske prošlosti i sadašnjosti. Fragmenti te slike mogu se naći na velikim tematskim, problemskim, bijenalnim i trijenalnim izložbama. Tu su i tekstovi kritičara i povjesničara umjetnosti koji su skulpturi posvetili velik dio svojih radova. Istodobno, već je zamijećeno da usprkos brojnim monografijama, pojedinim prilozima, istraživanjima, izložbama, ta slika boluje od poslovičnoga nedostatka sintetskih ocjena, studija i pristupa te bogate i vrijednosno značajne cjeline likovnoga života u Hrvatskoj nakon 1950. godine.

Ive Šimat Banov rodio se 12. studenog 1951. u Murteru na istoimenom otoku. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju i studij povijesti umjetnosti i arheologije završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojemu je i doktorirao. Radio je u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža te na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Danas je redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i suradnik na Doktorskim studijima Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Bio je izbornikom hrvatske selekcije na XXIV. međunarodnom bijenalu u Sao Paolu (Brazil) 1998. godine, te na Grafičkom bijenalu u Ljubljani 1999. godine.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , , , , ,