Hrvoje Dumančić: Kiparski performans u Sinju

U sklopu Noći muzeja, kipar Hrvoje Dumančić izvest će performans u Muzeju Sinjske alke u Sinju.Autor glavnog postava ‘Alkarske povorke’ prikazat će proces nastajanja skulpture. Modelirat će je u ambijentalnom ugođaju tako da će publika u galeriji sudjelovati u njezinu stvaranju i pritom se družiti s umjetnikom.

Cilj koncepta je prikazati na slikovit i dinamičan način, u trajanju od nekoliko sati, nastanak jedne skulpture. Posjetitelji će također imati priliku vidjeti i Dumančićeve skulpture koje su dio muzejskog postava – 10 skulptura konja prirodne veličine te 14 alkara i alkarskih momaka.

Uobičajena je praksa da se posjetiteljima galerije prikaže ‘servirano’ djelo, pa nemaju prilike vidjeti samu fazu njegova stvaranja, koje se odvija iza zatvorenih vrata umjetničkih ateliera. Ovim konceptom posjetitelji će imati priliku sudjelovati i promatrati upravo tu fazu – nastajanje umjetničkog djela od samog početka do finalne skulpture.

Na posjetitelju je odlučiti hoće li odabrati odgledati cijeli postupak nastanka i time postati dionikom samog procesa ili kreće dalje. Početak je u petak, 28. siječnja u 18 sati, a završetak u 1 sat iza ponoći.

M. R. / Foto: Petra Gospodnetić


Tagged: , , , , , , , , ,