Hrvoje Šalković: Promocija u Pepermintu

U prepunom zagrebačkom klubu Pepermint, urednik Goran Gavranović te književnici Hrvoje Šalković i Milana Vuković Runjić predstavili su novu biblioteku kriminalističkih romana pod nazivom ‘Balkan Noir’, koju su pokrenule dnevne novine 24sata u suradnji s najvećim izdavačkim kućama u regiji.
Hrvoje Šalković u PepermintuPrimarni cilj ‘Balkan Noira’ podizanje je čitanosti autora iz Hrvatske i regije te buđenje interesa čitatelja za knjigu. Također, cilj ‘Balkan Noira’ je napraviti zaokret u poimanju knjige kao nečega dosadnog, bespotrebnog i elitističkog prema nečemu što je važno, zabavno i namijenjeno svima.

‘Balkan Noir’ paralelno je izdavanje novih knjiga na kiosku te u knjižarskoj mreži, pri čemu je naglasak na prihvatljivim cijenama za svakoga kupca – 39,90 kn za meki uvez na kioscima ili 69,90 kn za tvrdi uvez u knjižarama. Svi romani izlazit će pod zajedničkim nazivom biblioteke ‘Balkan Noir’ i imenom pojedinog izdavača.

U 2014. godini planirano je objaviti između 6 i 8 novih romana u razdoblju između srpnja i prosinca, a sljedećih godina cilj je objaviti između 12 i 16 romana godišnje te uključiti i sve ostale velike i male izdavače iz Hrvatske, ali i regije. Svi romani objavljeni u ovoj godini ulaze u izbor za najbolji krimić jugoistočne Europe i nagradu od 100.000 kuna.

Prvo izdanje u ovoj biblioteci je roman ‘Valcer protiv Eintrachta’ Hrvoja Šalkovića.

U trenutku kad započinje Šalkovićev krimić, inspektoru Grofu ostalo je svega dva tjedna do mirovine. On sam, i mladi i nadobudni inspektor Žica obojica su, svaki na svoj način, opterećeni osjećajem krivnje: inspektor Grof je nesretnim slučajem ubio svog policijskog partnera, ujedno najboljeg prijatelja i muža svoje sestre, a inspektora Žicu su grijesi iz mladosti doveli do rastave braka i nemogućnosti da redovito viđa svoju malenu kćer. Slučaj psihopatskog ubojice na čijem rješavanju zajedno rade zbližit će ih i biti između ostalog katalizator za suočavanje s vlastitim demonima.

Šalkovićev rukopis obilježen je izuzetnom dinamikom priče, uvjerljivim dijalogom i prepoznatljivom zaokupljenošću i senzibiliziranošću za probleme tranzicijskog društva.

Uz Hrvoja Šalkovića, potvrđeno je da će nove romane za biblioteku ‘Balkan Noir’ pisati renomirani pisci iz Hrvatske i regije: Merita Arslani, Vlado Bulić, Goran Tribuson, Pavao Pavličić, Zoran Ferić,  Aleksandar Nikolaidis, Emir Imamović, Dejan Šorak i drugi.

P. R. / Foto: Davor Višnjić (Pixsell)

Pročitajte još: Hrvoje Šalković: Valcer protiv Eintrachta

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,