Huljić-Gavran-Barberić: Mjuzikl Pacijenti

Prve scene iz mjuzikla ‘Pacijenti’ pod vodstvom trojca Huljić-Gavran-Barberić prikazane su u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu. Premijerno je predstavljen i ansambl mjuzikla koji predvode Hana Hegedušić i Damir Kedžo.Mjuzikl PacijentiIako će premijerno biti prikazan na jesen, za medije i uzvanike ovom prigodom prikazane prve scene mjuzikla ‘Pacijenti’, za koji je libreto napisao Miro Gavran, glazbu Tonči Huljić, tekstove songova Vjekoslava Huljić, dok je redatelj i koreograf Igor Barberić.

Naš najprevođeniji i najizvođeniji suvremeni kazališni pisac u zemlji i inozemstvu Miro Gavran, te najplodniji autor koji se može pohvaliti i s prvim mjestom na Billboardovoj ljestvici, Tonči Huljić, udružili su kreativne snage te iznjedrili originalni mjuzikl koji je spoj atraktivne neobične priče i sjajne glazbe, koja na prvu osvaja slušatelje.

‘U umjetnosti postoji jedna posebna grana, a to je mjuzikl gdje se traži potpuna sinergija pjevanja, plesanja, glume.. Jako me uzbuđuje što je kreativnost u prvom planu i samo je nebo granica, što je razlika od, recimo, pisanja pjesama koje radim za pojedine izvođače, koje su u principu matematički izračunate. Ovdje sam se odlučio baviti muzikom na način da mi bude lipo’, rekao je Tonči Huljić.

Autor libreta Miro Gavran složio se kako je mjuzikl potpuno nešto drugačije od svega što je do sada radio. ‘Nakon brojnih drama i komedija na kojima sam u proteklih tridesetak godina radio, iskorak u mjuzikl za mene je bio istinsko osvježenje. Napraviti dobar mjuzikl bitno je složeniji posao nego napraviti verbalnu predstavu ili čak film. S velikim zadovoljstvom surađujem na ovom projektu s Tončijem Huljićem, nakon što nam se pridružio Igor Barberić koji je unio svoju kreativnost i svježinu’, rekao je Gavran.

Igor Barberić, inače jedan od najzaslužnijih za razvoj mjuzikla u Hrvatskoj, uhvatio se redateljske palice i koreografije. ‘Jako me veseli što autorski mjuzikl postavljamo od početka, za razliku od kupljenih mjuzikala s licencom. Ovdje kreativnost dolazi maksimalno do izražaja, kako kod mene kao redatelja, tako i kod autora i izvođača’, kazao je Barberić.

Neke od songova, za koje je tekstove napisala Vjekoslava Huljić, mogli su se čuti u izvedbi Hane Hegedušić koja je otpjevala ‘Samoća prirodno je stanje’, te song ‘Fifty-Fifty’ u izvedbi Damira Kedže.

Da će mjuzikl iznjedriti i brojne hitove dokazala je već najavna pjesma mjuzikla ‘Srce za vodiča’ koju izvode Petar Grašo i Hana Huljić, a koja već tjednima osvaja vrhove top ljestvica.

Najavljen je i novi singl iz mjuzikla ‘Ima nešto u tome’ kojeg su otpjevali Doris Dragović i Jacques Houdek.

M. P.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,