Human Rights Film Festival

Završetak godine i početak prosinca već niz godina donose pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma. Jedanaesti Human Rights Film Festival (HRFF) održat će se od 8. do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te potom od 17. do 21. prosinca u Art kinu Croatia u Rijeci.Human Rights Film FestivalHuman Rights Film Festival realiziran je u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture (URK), a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Filmski program ove godine donosi 30 dokumentarnih i igranih naslova, a festival će otvoriti film o čuvenoj francuskoj umjetnici, Camille Claudel 1915, u režiji Brune Dumonta. Film prati život ove pariške kiparice i to tijekom njezina boravka u azilu 1915.

Ovogodišnja tema u fokusu HRFF-a jest ‘Ekološka kriza’ o čemu progovaraju četiri dokumentarna filma. Dokumentarac ‘Slušaj me!’ (Shunte Ki Pao!) u režiji Kamara Ahmada Simona donosi priču iz Bangladeša – tamošnje gusto naseljeno i nestabilno obalno područje iz godine u godinu se suočava s velikim poplavama. Švicarski autor Markus Imhoof svojim dokumentarcem ‘Više od meda’ (More than Honey) donosi pogled na fascinantan svijet pčela i to kroz mala obiteljska pčelarska gospodarstva i industrijske farme. Porazan je podatak da su u posljednjih 15 godina kolonije pčela desetkovane diljem svijeta, a da je 50 do 90% lokalnih pčela nestalo – epidemija se širi i dalje od košnice do košnice diljem planeta. Dokumentarac ‘Čaj ili struja’ (Le Thé ou l’Electricité) redatelja Jérômea le Mairea donosi epsku priču o implementaciji struje u malom, izoliranom selu usred planinskog masiva Visoki Atlas u Maroku.

Njemačko-talijanski dokumentarac ‘Mletački sindrom’ (Das Venedig Prinzip) Andreasa Pichlera pak progovara o negativnom utjecaju masovnog turizma – a posebno kruzera – na Veneciju.

Ovogodišnji Human Rights Film Festival donosi i dodatni, uvodni festivalski dan koji će uključiti projekcije i diskusiju, a održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti 7. prosinca te također program nazvan ‘Filozofija danju i noću’ nakon službenog završetka festivala, 14. i 15. prosinca. Sam festival kao i prijašnjih godina uključuje niz diskusija i predavanja u skladu sa temom u fokusu – ekološkom krizom. Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

HRFF

Tagged: , , , , , , , , , , , ,