Darujemo knjigu: Igor Mandić – Oklop od papira

U suradnji s izdavačkom kućom VBZ, časopis i portal Menu daruju 3 primjerka knjige Igora Mandića ‘Oklop od papira’.Igor Mandić-Oklop od papiraKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: MDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 22. lipnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 23. lipnja
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Intelektualnu autobiografiju, ovdje sažetu u razdoblju od 1966. do 2013. godine, želio sam predočiti kao vrtoglavu tobogansku vožnju preko staza i bogaza tih proteklih desetljeća, kao usamljeničku plovidbu između Scile i Haridbe, vođen devizom da postupam s minimumom kompromisa, ali zato s maksimumom kontroverzija.

Ovaj treći svezak autobiografije razlikuje se od prva dva (‘Sebi pod kožu’, 2006., i ‘U zadnji čas’, 2009.), u kojima sam razotkrivao mnogošto iz svojeg privatnog, intimnog iliti osobnoga života – djetinjstva, školovanja, studiranja, ljubavi, braka i roditeljstva – utoliko što je ‘Oklop od papira’ napravljen od samih tekstova ‘koji su me obilježili i razgraničili’. Desetljećima se ta masa tekstova (kritika, feljtona, polemika, intervjua…) gomilala i slagala, stvarajući oko mojega intimnoga bića zaštitnu barijeru, oklop tvrđi od čelika, ispod kojega ostajem netaknut, poput – ribe u soli! Ovdje preobjavljujem neke tekstove koji su me tako obilježili da sam bio etiketiran (po sistemu pljuni pa prilijepi), neke koji su ostali dosele slabije poznati široj javnosti, a u kojima se razgraničavam (po sistemu ‘moj razlaz sa svima’) te brojne intervjue u kojima sam se slobodnije iskazivao nego kad literariziram činjenice (po sistemu zini, izvali pa što bude).

Dugotrajno je bilo meandriranje kroz kontradiktornosti idejno-političkih prilika, tijekom burnih i (ne)slavnih desetljeća, ali mislim da sam, ‘na liniji vlastite savjesti’, ovu veliku ‘amplitudu’, kao raspon između mladenačke euforije (1966.) i skepse (pre)zrelih godina (2013.), doveo do katarze zahvaljujući kojoj mogu reći kako je ovaj treći svezak autobiografije, zapravo, ‘Moj oproštaj sa svima’.

Igor Mandić / VBZ

Pročitajte još: Igor Mandić gost na tribini Voje Šiljka

Tagged: , , , , , , , , ,