In memoriam: Milo Hrnić (1946.-2023.)

S velikom tugom javljamo kako je u 78. godini života preminuo legendarni pjevač Milo Hrnić (3. 2. 1946.-16. 9. 2023.).

Rođeni Dubrovčanin odrastao je u glazbenoj obitelji, a kao najvećeg uzora isticao je svog polubrata Antuna Simatovića, koji je svojevremeno osnovao i nastupao u bendu Poklisari. Kao školarac nastupao je na pjevačkim priredbama, a kao srednjoškolac okušao se u klapskom pjevanju pridruživši se jednoj klapi, te je u to vrijeme puno naučio o pjevačkoj i glazbenoj interpretaciji. Završivši pomorsku srednju školu Milo se otisnuo na pučinu i postao pomorac. Nakon nekoliko godina prekooceanske plovidbe vraća se u Dubrovnik i počinje se ozbiljno baviti glazbom. Na poziv legendarnog kantautora i skladatelja Đele Jusića, kao neafirmirani pjevač gostuje s Dubrovačkim Trubadurima na festivalu u Opatiji 1970. godine te odličnom interpretacijom pjesme ‘Znam da ima jedna staza’ zaslužuje nagradu internacionalnog žirija stranih gostiju festivala uz gromoglasan pljesak auditorija.

U svojim počecima nastupao je uz glazbeni trio Plavi kristali, dok je uz sastav Libertas nastupao do kraja svoje glazbene karijere. S Libertasom je davne 1975. kao debitant nastupio na Splitskom festivalu te prošao u finale s pjesmom ‘Moja Ane broji dane’, a iako pjesma nije bila pobjednička, postala je veliki hit. ‘Vrati se’, ‘Dalmacijo, ljubav si vječna’ i ‘Dobra večer prijatelji’ pjesme su kojima je odnio pobjede na Splitskom festivalu 1982., 1983. i 1987. godine. Često je naglašavao kako voli svoj rodni Dubrovnik, ali i da je Split majka njegove karijere te da nema Splita i Splićana, ne bi bilo ni njega.

Tijekom svoje bogate karijere objavio je 20 albuma, na kojima se nalaze neki od antologijskih hitova hrvatske zabavne glazbe: ‘Požurite konji bijeli’, ‘Kome bi šumilo more moje sinje’, ‘Golubice bijela’, ‘Budi noćas mirno more’, ‘Tvoja mati je legla da spava’ i druge. Godine 2004. Dubrovčani su ga, uz Terezu Kesoviju, proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Moćan tenor i izvanredna interpretacija Mila Hrnića ostavili su neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni, a dok su žive njegove pjesme živjet će i Milo. Neka ti je laka hrvatska zemlja, počivao u miru.

Posljednji ispraćaj bit će u utorak, 19. rujna u 15 sati na groblju Boninovo, a sprovod istog dana u 17 sati na groblju Sv. Trojstva u Petrači, Župa Dubrovačka.


Tagged: , , , ,