In vino veritas by Tomislav Radić: Fešta od medaj

Mast je vino, dušo, nerođeno
a vino je znanje o ganuću,
jarhi, jarki život moj!
(Šime Vučetić, 1909.-1987.)

Mlada Žlahtina Sveta Lucija 2021 i mladi Plavac mali 2020 iz bokala uz pršut i sir u vinogradu Šupele na položaju Sveta Lucija u Dragi Bašćanskoj; zalogaj uz pjenušac Porin, brancin, dagnje, ježinac i alge sa Žlahtinom Sveta Lucija 2020, hobotnica, grah, komorač i kulen uz Plavac mali 2017, prasac s porilukom, gorgonzolom i ljutikom s Kuryktom Riserva 2017 i presnec s vanilijom uz Prošek 2017, to je bio službeni program ‘Fešte od medaj’ vrbničke vinarije Katunar Winery Estate. Povod je bilo 15 priznanja s domaćih i svjetskih ocjenjivanja, a otac i sin Anton i Toni Katunar, 30-ak uzvanika iz Hrvatske, Austrije i Srbije počastili su nagrađenim vinima popraćenim jelima Saše Pribičevića, chefa lošinjskog hotela Bellevue.

Počelo je na strmom kamenom položaju Šupele u Dragi Bašćanskoj gdje je Anton Katunar prije 13 godina uspio spojiti brojne male parcele i ‘pretvoriti’ ih u 30 hektara vinograda zasađenog autohtonim sortama žlahtinom, sansigotom, debejanom i kameninom te svjetskim sortama syrahom, merlotom, cabernet sauvignonom i grenacheom, uz to još i dalmatinskim plavcem malim. To je najsjeverniji nasad najznačajnije hrvatske crne sorte, a osvojene medalje dokazuju kako plavac, možda zbog klimatskih promjena, može dati dobro vino i na Krku. Sorta se lako prepoznaje u mirisu i okusu vina iz berbe 2017., a od južnodalmatinskih plavaca razlikuje se ponajprije elegancijom.

Osim što je prvi sadio plavac na Krku, Anton Katunar prvi je vinom od grožđa s položaja Šupele pokazao da i žlahtina ne mora biti samo jednogodišnje osvježenje. ​Za ručkom su Anton i Toni Katunar govorili o vinariji koja je među prvim privatnima u Hrvatskoj te o povijesti turizma i vinarstva na Krku. O vinima i njihovu sparivanju s hranom puno su lijepih riječi imali sommelieri Josip Orišković, aktualni hrvatski sommelierski viceprvak; Tomo Jakopović iz zagrebačkog Vinskog kluba; Vikor Čikeš glavni i odgovorni urednik portala Vino.rs; Emil Perdec iz Plave lagune; Karin Rupela Perdec iz rovinjske Ville Dobravac; enologinja Ivanka Rosati i Igor Zlatkov iz creskog turističkog raja Art Farm Filozići, koji proizvodi umjetničke tanjure i pladnjeve od drveta, a donio je i svoj stalak za rezanje pršuta.

Recentna priznanja vinima Katunar Estate Winery bila su povod za ‘Feštu od medaj’, a to su: Na Vinistri 2021. zlatne medalje: Kurykta reserva 2017, Zlatna berba žlahtina 2017, Sv. Lucija 2017, Festivum žlahtina 2017 Srebrna medalja Sv. Lucija 2020.

Na izložbi Vina od davnina 2021. zlatne medalje: Kurykta Reserva 2017, Sansigot 2019, Sv. Lucija 2018 i srebro Sv. Lucija 2020 te srebro Plavac mali 2017. Ocjenjivanje Red Blend 2021.: Kurykta Reserva 2018 srebro i Kurykta Supele 2017 magnum Bronca između 57 hrvatskih mješavina crvenih sorata i najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina Decanter World Wine Awards 2021: Žlahtina Sveta Lucija 2020, 89 bodova, bronca; Decanter 2020, Plavac mali 2017, 93 boda, srebro i Žlahtina Sveta Lucija 2019, 87 bodova, bronca, Decanter 2019, Plavac mali 2015, 88 bodova, bronca.

Žetva medalja nije samo kod Katunara. I mnogi drugi hrvatski vinari osvajaju odličja na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima. Katunar je jedan od rijetkih koji nastoji upoznati tržište s tim dokazima visoke kvalitete vina. I drugi vinari trebali bi se podičiti priznanjima posebice kada vino žele izvoziti, a i domaću publiku valja naučiti da kod kupnje obrate pažnju na naljepnice na boci na kojima su naznačene nagrade.

Osjetimo na čas
život ko blagu muziku:
nek grla pjevaju
i žice sviraju
Pijmo
(Frano Alfirević, 1903.-1956.)

Objavljeno u Agroglasu 26. siječnja 2022.


Tagged: , , , , , , ,