In vino veritas by Tomislav Radić: Perak je šampion

‘Zelina je naša,
navek puna čaša,
kaj se more,
kad sme takvi mi.’
(Slavko Pavlović i Stjepan Šagovac)

Za 52. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske pristiglo je 255 uzoraka. Vina je ocjenjivalo povjerenstvo od 15 vinskih stručnjaka koje vodila prof. dr. sc. Ana Jeromel. Šampion Izložbe je Graševina ledeno vino, berbe 2015. iz kutjevačke vinarije Perak.

Osim Velike Zlatne medalje i šampionske titule, Perak se okitio s još nekoliko medalja. Nagrada Milan Pažić za Graševinu Mitrovac 2018; Velika Zlatna medalja, najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino – Graševina ledeno vino 2018 – Zlatna medalja; Muškat žuti, 2019 – Srebrna medalja.

Nagrada Ljerka Habuzin za vino autohtone sorte kraljevina: Karlo Kos.
Nagrada Pero Krznarić za najbolje vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina: Iločki podrumi, Traminac Principovac 2018.
Nagrada za najbolje crno vino: Cabernet sauvignon 2017 Ivice Rozijana, čije je vino proglašeno i najboljim crnim vinom sjeverozapadne Hrvatske.
Nagrada za najbolje pjenušavo vino: Pjenušac Kraljica, berba 2019, OPG Stjepan Puhelek Purek.
Nagrada za najbolje suho bijelo mirno vino sjeverozapadne Hrvatske: Chardonnay 2019 vinarije Matočec, koji je imao i najbolje bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera – Graševinu 2019.
Nagrada Dragutin Stražimir za najbolje ocijenjen vizualni identitet pripala je OPG-u Šimanović za bocu Pjenušca, berba 2016.
Dodijeljene su i 4 velike zlatne diplome, 55 zlatnih, 107 srebrnih, 51 brončanih medalja i 9 priznanja.

U sklopu Izložbe vina kontinentalne Hrvatske dodijeljene su i nagrade za najbolje ocijenjena vina Zagrebačke županije. Najbolje su ocijenjena:
Bijelo mirno suho vino Sauvignon, berba 2019., OPG Stjepan Puhelek Purek
Bijelo mirno vino s ostatkom sladora: Sauvignon 2018. Branimira Žigrovića.
Crno mirno vino: Cabernet sauvignon, 2017 Ivice Rozjana.
Pjenušac Kraljica 2019 OPG-a Stjepan Puhelek Purek, a njihov Sauvignon 2019 proglašen je i najboljim vinom iz posljednje godine berbe
Ukupni županijski šampion je Sauvignon, 2018 Branimira Žigrovića.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821.-1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi ‘Vinogradar’ učinio mnogo za vinogradarstvo, ali i ukupno za gospodarstvo ovog kraja. On je postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao na izložbama širom Europe. Stručna ocjenjivačka povjerenstva tijekom dosadašnjih izložbi ocijenila su više od 12.000 uzoraka vina tako da je Sveti Ivan Zelina jedan od najznačajnijih hrvatskih gradova u razvoju vinske kulture i tradicije.

‘Dojdi prijatel dragi,
U zelinski lepi kraj,
Na kaplicu dobrog vina,
Za veselje naše znaj.’

(Andrej Štengl i Stjepan Šagovac)

Objavljeno u reviji Agroglas (Glas Slavonije) br. 499./500. od 15. srpnja 2020.

Tagged: , , , , , , , ,