Inovacija u Noći muzeja: Infrared slikarstvo Nade Žiljak

Četrnaesta Noć muzeja održana je u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini u 230 muzeja i galerija, obrazovnih ustanova, arhiva i knjižnica. Ovogodišnja tema bila je ‘Muzeji – inovacije i digitalna budućnost’.Akademska slikarica Nada Žiljak nastupila je u Galeriji u Svetom Ivanu Zelini s inovacijom – ‘Infrared slikarstvom’. Ona stvara u vrlo složenoj tehnici tako da gledatelj može vidjeti istodobno dvije slike. Jednu bez kamere i drugu na istom platnu uz pomoć posebne kamere. Danas se u svijetu tom tehnikom služe samo Nada Žiljak i restauratorica dr. Diana Nazor.

Nada Žiljak istražuje odnose bojila i njihove mogućnosti manipulacije stvaranja novog, do sad nepoznatog, neistraženog i nikad prije stvorenog IR slikarstva. Stvoriti tako nešto, krenuti u istraživanja bojila i njihovih odaziva na vidljivo i nevidljivo svjetlo, ući u to uzbudljivo polje nevidljivog i podrediti ga sebi i svom stvaralaštvu, dati mu smisao i estetiku, to je temeljna misija Nade Žiljak.

I u najnovijem ‘Infrared slikarstvu’ Nada Žiljak je istražila mogućnost raznih tehnika u akvarelu, keramici, na papiru i na platnu. Nada Žiljak trajno vodi svoje gledateljstvo na put mašte, na intelektualni užitak gledanja i doživljaja kolorizma i razigranih motiva, te IR slikarstvom nadograđuje tu svoju trajnu nakanu; da ugodi oku te da potakne intelektualnu znatiželju za skrivenim sadržajima svojih (dvo)slika.

Izložba ‘Infrared slika’ Nade Žiljak može se pogledati do 10. ožujka, radnim danom od 17 do 20 sati, a vikendom od 10 do 18 sati.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,