Irena Vrkljan: Koračam kroz sobu

Naklada Ljevak organizira promociju zbirke poezije naše proslavljene književnice Irene Vrkljan ‘Koračam kroz sobu’, koja će se održati u srijedu 2. srpnja u 20 sati u Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu. O knjizi će govoriti: Helena Sablić Tomić, Velimir Visković, Nives Tomašević i, naravno, sama autorica.

U drugom dijelu promocije, bit će izvedena multimedijalna poetska igra pod nazivom ‘Haljina zaborava’ u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku. Režija: Robert Raponja, dramatizacija: Ana Prolić, multimedija: Davor Šarić, scenografija: Jasmina Pacek, kostimografija: Zdenka Lacina, glazba: Sanja Drakulić, pokret: Rajko Pavlić, prijevod na njemački jezik: Katarina Žeravica, glume: Justina Vojaković Fingler i Marija Sekelez.
Irena VrkljanIrenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. i početka 21. stoljeća. Od ‘Svile, škare’ preko ‘Marine ili o biografiji’ do ‘Pisma u pismu’ i ove najnovije knjige Irena Vrkljan ispisuje najdublje intimne stranice suvremene hrvatske književnosti koje jednako fasciniraju najšire čitatelje i akademske stručnjake. Kod Irene Vrkljan sve je izašlo iz sobe, sve je u sobi spremljeno – okrhnute plave šalice, možda jedna vaza, poneka slika na zidu, mamina budilica, kutija s nakitom ili fotografijama.

Knjiga ‘Koračam kroz sobu’ zamišljena je kao susret riječi i fotografija. U središtu su knjige nove autoričine pjesme, a cjelokupni opus i biografija Irene Vrkljan zrcale se u duljim i kraćim esejima relevantnih književnica i književnika te fotografijama iz osobnih albuma, od kojih je mnoge snimila sama autorica zaljubljena u fotografiranje. Po svojem stapanju pjesništva, znanstvenoga pristupa Ireninu stvaralaštvu, najfinijega esejizma, kritičke analize i umjetničkih fotografija iz svih razdoblja autoričina života knjiga ‘Koračam kroz sobu ‘prava je poslastica za sve koji vole i štuju prepoznatljivo osebujnu i uvijek neodoljivu Irenu Vrkljan.

Irena Vrkljan hrvatska je književnica rođena 21. kolovoza 1930. godine u Beogradu gdje završava osnovnoškolsku naobrazbu. Gimnaziju polazi u Zagrebu, a školovanje nastavlja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirajući arheologiju i germanistiku te režiju na Akademiji za film i televiziju u Berlinu. Pjesnikinja, prozaistica, radio-dramatičarka, esejistica i prevoditeljica na književnu je scenu stupila u razdoblju krugovaša poezijom nadrealističke tematike. U to je vrijeme sa Zvonimirom Golobom prevodila djela njemačkih autora. Bila je dugogodišnja urednica TV emisije ‘Portreti i susreti’ za koju je napisala sedamdesetak scenarija o domaćim umjetnicima. Živi i radi kao profesionalna književnica na relaciji Zagreb – Berlin. Objavljuje na hrvatskom i na njemačkom jeziku.

Dobitnica je sljedećih nagrada:
Nagrada Tin Ujević 1983. za najbolju zbirku pjesama –zbirka U koži moje sestre
Nagrada Ksaver Šandor Gjalski 1985. za najbolje objavljeno prozno djelo – roman Svila, škare
Nagrada Ivan Goran Kovačić 1986. za najbolje književno ostvarenje – roman Marina ili O biografiji
Nagrada HAZU za književnost 2000. – roman Posljednje putovanje u Beč
Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2005.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,