Ivan Ivačković: Knjiga o Balaševiću – Panonski admiral

Naklada Ljevak organizira predstavljanje knjige Ivana Ivačkovića ‘Panonski admiral’ u četvrtak, 11. svibnja (19 sati) u zagrebačkom klubu Peti kupe.

O knjizi će, uz autora, govoriti pisac Ante Tomić, glazbenik Dražen Turina Šajeta i glazbeni kroničar Dušan Vesić, a razgovor će moderirati TV voditelj Aleksandar Stanković

‘Panonski admiral’ knjiga je o karijeri jednoga velikog pjesnika i padu jedne velike zemlje. To je profesionalna biografija Đorđa Balaševića te zbirka osobnih i kolektivnih sjećanja.

Balašević je bio briljantan kroničar i tumač našeg vremena. Tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća izrastao je u simbol otpora balkanskoj provincijalizaciji i ratu. Suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, ponajprije ćemo ga pamtiti kao pjesnika intime i ljudskih osjećaja, kao pjesnika ljubavi.

‘Panonski admiral’ naklon je njegovoj umjetnosti i njegovu civilizacijskom angažmanu, koji je u toj umjetnosti imao istaknuto mjesto. Već nekoliko generacija nosi njegove pjesme ispod kože. Potpisao je opsežnu diskografiju bez slabog albuma, što je rijetkost i u međunarodnim razmjerima.

Knjiga ‘Panonski admiral’, objavljena u izdanju Naklade Ljevak, naklon je Balaševićevoj umjetnosti i njegovu civilizacijskom angažmanu, koji je u toj umjetnosti imao istaknuto mjesto.

Đorđe Balašević bio je nadahnut čovjek s ciljem, čovjek velikih snova. Ljepše i točnije od bilo koga drugog opjevao je naše zanesenjaštvo, naše utopije. U najcrnjim vremenima njegove riječi bile su lampioni čežnje za drukčijim, nježnim, neiskvarenim svijetom. Ostavio nam je pjesme uz koje će nas, ako Bog ne bude škrtario i na našim godinama, još dugo prolaziti žmarci. Jednu veliku, dragu kupusaru uspomena. Od njega nam ostaju pjesme zbog kojih nam je ponekad mokro ispod očiju, ali zahvaljujući kojima duša uvijek oživljuje u nadanju. Ostaju nam pjesme uz koje lakše krpamo ostarjela srca. I ostaje nam to što se volimo.

M. P. / Foto: Ljevak


Balašević potvrdio koncerte u Osijeku i Zagrebu


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,