Ivona Juka: Ti mene nosiš

U ponedjeljak, 25. svibnja održat će se svečana premijera filma ‘Ti mene nosiš’, scenaristice i redateljice Ivone Juka u produkciji 4filma i to u CineStaru Avenue Malla i Muzeju suvremene umjetnosti. Od 28. svibnja film će biti u redovnoj kinodistribuciji.

U njemu igraju regionalne glumačke zvijezde: Lana Barić, Nataša Janjić, Nataša Dorčić, Vojislav Brajović, Sebastian Cavazza, Vedran Mlikota, Filip Križan, Linda Begonja, Kruno Šarić… Film je sniman 72 dana na 92 lokacije u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a u njemu je uloge ostvarilo 70 glumica i glumaca.

Ivona Juka je mlada ali već afirmirana hrvatska filmska redateljica, zapažena i na svjetskim festivalima. Nagrađena je Zlatnim srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film ‘Što sa sobom preko dana’ (prvi hrvatski film koji je osvojio ovu nagradu). Odabrana je od Europske filmske akademije da napravi kratki film za European Film Academy Award u Berlinu, a nakon toga kao EFA-in kandidat za Cinema of Tomorrow, kao jedna od redateljica koji predstavljaju budućnost europske kinematografije.

Film ‘Ti mene nosiš’ donosi priču koja istražuje ženski identitet u ulozi kćeri i što ta uloga može nositi. Zato je i Ivona Juka odabrala triptih, tri priče o tri kćeri, različitih godina, statusa i iz različitih obitelji, kako bi prikazala više od jednog intimnog odnosa i pokrila širu paletu odnosa. Jedna kći tek gradi odnos s ocem, druga kći svoj izgrađen odnos nepovratno gubi, a treća kći se suočava s porušenim odnosom kako bi lakše prihvatila budućnost.

‘Kćeri u ovoj priči nisu tatine princeze, već snažne osobnosti, s puno mana, ograničenja, strahova, poraza, ali istovremeno odvažne da se nose sa svojim greškama i vlastitim transformacijama. Ovo je priča o antijunakinjama, koje o sebi ne gaje iluzije, ali ne odustaju od snova o boljoj budućnosti i ne predaju se, itekako se bore’, rekla je redateljica Ivona Juka.

Scenarij za film ‘Ti mene nosiš’ osvojio je tri nagrade kao najbolji scenarij: nagradom NIPKOW programa u Njemačkoj – prestižnog programa za europske filmske profesionalce, nagradom Udruženja filmskih redatelja Hrvatske i nagradom Gradskog ureda za kulturu Grada Splita – filmskih kritičara.

H. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,