Izabrana djela Pavla Pavličića u pet knjiga

U zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt u utorak, 25. listopada (19 sati) održat će se promocija Izabranih djela Pavla Pavličića u pet knjiga. Izabrana djela najplodnijeg i najčitanijeg hrvatskog književnika prvi put su obogaćena autorovim tekstovima koji na poseban način komentiraju svako od djela. Brzinski uvid u bibliografiju napravit će prof. Josip Kvasina, a o knjigama će, osim autora, govoriti književnica Julijana Matanović i Zoran Maljković, glavni urednik Mozaika knjiga. Odabrane tekstove interpretirat će glumica Anja Šovagović Despot.pavao-pavlicic-izabrana-djela1. ‘Dobri duh Zagreba’ objavljen je u čak 11 izdanja, a ovom izdanju pridodan je autorov esej ‘Šest filmova s Tadićem’. U tekstu se najviše govori o filmu ‘Ritam zločina’, snimljenom po naslovnoj priči knjige. Uzbudljiva lektira na taj će način biti još bliža učenicima koji će moći usporediti dva različita medija, knjigu i film. Uz esej, tu je još i pogovor književne kritičarke Julijane Matanović koja jasnom i preciznom interpretacijom daje tom djelu status koji ono i zaslužuje.

2. U ‘Koraljnim vratima’ teška srednjoškolska lektira ‘Osmana’ uključena je u intrigantni zaplet koji povezuje 17. i 20. stoljeće. Roman je napisan 1989. godine, a u ovom izdanju je objavljeno i autorovo predavanje o dopjevima Gundulićeva epa koje je autor te iste godine održao na znanstvenom skupu o Ivanu Gunduliću. Taj tekst predstavlja koristan alat u obradi lektirnog štiva u školama i budi interes za stariju hrvatsku književnost.

3. ‘Kronika provincijskog kazališta’ smatra se najboljim Pavličićevim djelom i s razlogom budi zanimanje mnogih čitatelja. Nakon svog prvog izdanja (2002.), taj roman ostao je, nažalost, kritički neopisan. Nepravda se ovim putem ispravlja, jer je riječ o jednom od najboljih naših novijih romana. Kroz motiv potrage za kipom anđela s kupole kazališne zgrade, nudi se panorama prošlostoljetnih kulturnih, društvenih i političkih prilika koje su utjecale na život običnih, malih ljudi. Kazalište ovdje funkcionira kao ogledalo društva i promjena u njemu. Uz sam roman, objavljena je i autorova drama ‘Kazališni život’ koja je pod naslovom ‘Kazališni život ili smrt’ 1981. igrana na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

4. Novo izdanje ‘Dunava’ sadrži i autorov tekst ‘Tlapnja uspomene’; zapis u kojem autor ispovijeda kako su nastajali njegovi memoarski tekstovi, pa tako i sam ‘Dunav’.

5. ‘Večernji akt’ prvi put je objavljen 1981. i nagrađen Ninovom nagradom. Riječ je o romanu koji otvara brojna pitanja o granicama umjetnosti i krivotvorine. Tom temom pisac indirektno pojašnjava teoriju postmodernističkog romana, stoga tekst može biti korisna pripomoć u srednjoškolskoj nastavi. Novom izdanju ‘Večernjeg akta’ pridružena je Pavličićeva priča ‘Ugovor s Viragom’ koja je nagrađena godine 2014. prvom nagradom na natječaju Večernjeg lista, a s romanom dijeli temu odnosa istine i privida.

Sve je knjige pogovorom popratila književnica Julijana Matanović.

Pavao Pavličić, prozaik, feljtonist, književni povjesničar i prevoditelj, rođen je 16. kolovoza 1946. u Vukovaru. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga započinje studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje 1969. godine završava komparativnu književnost i talijanski jezik, a doktorira 1974. godine. U književnosti se javio 1972. zbirkom fantastičnih priča ‘Lađa od vode’. Pripovijesti objavljuje i poslije, a u drugoj polovici sedamdesetih godina počinje pisati romane u kojima publici nudi zanimljivu priču i otkriva svoje zanimanje za kriminalistički žanr. Osim romana, kojima je stekao popularnost kod šireg čitateljskog kruga, objavio je više zapaženih knjiga feljtona, te nekoliko knjiga lirsko-memoarske naravi. Kao proučavalac književnosti bavi se problematikom starije hrvatske književnosti, posebice manirizma i baroka, te pitanjima književne genologije i teorijom stiha. Do sada je objavio 95 naslova.

M. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,