Summerisnotover: Izložba ‘Bosnian girl’ Šejle Kamerić

Od 7. do 23. srpnja u Galeriji Kortil u Rijeci s izložbom ‘Summerisnotover’ gostuje proslavljena sarajevsko-berlinska umjetnica Šejla Kamerić.
Šejla Kamerić-izložbaU Rijeci gostuje u sklopu međunarodne radionice za razvoj autorskog dokumentarnog filma Ex Oriente Film + Refineri (21.-26.7.) u organizaciji Instituta dokumentarnog filma IDF iz Praga i riječke Udruge UKUS. Kamerić će na radionici biti i jedna od tutora pa će za javnost održati masterclass i šetnju kroz izložbu (23.7. u 17 sati) a osobno će predstaviti i prikazati i nekoliko svojih filmova (Ljetno Art-kino, 24.7. u 21.30). Većinu radova na izložbi Šejla Kamerić u Hrvatskoj izlaže prvi put, dok će njezini filmovi imati svoju riječku premijeru.

Rad ‘Summerisnotover’, po kojem izložba nosi naziv, serija je digitalnim printova s motivom dima i požara a zapravo eksplozije granata i bombi. Rad je nastao u ljeto prošle godine i na određeni je način umjetničin odgovor na svjetsku političku svakodnevicu koja je obilježena sukobima te euforiju oko obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Rad ‘Summerisnotover’ je već pokazan u New Yorku i kroz limitiranu seriju plakata u Austriji i Njemačkoj. Na ulicama Sarajeva plakati s motivom dima postavljeni su do kraja srpnja, kao intervencija u javnom prostoru. Šejla Kamerić prikazuje kako nasilje prejednostavno može prijeći u spektakl, i kako se novi oblici cirkulacije slika unutar društva transformiraju ovisno o našem vlastitom razumijevanju svijeta.

Izložbom u Rijeci autorica istražuje interpretaciju i reinterpretaciju slika. Polazi od pretpostavke da je središnje obilježje modernosti a posebno digitalne modernosti stapanje slika, onih koje su jednom postojale u odvojenim kategorijama – dokumentarne slike, umjetničke slike, slike svakodnevice – u jedan veliki nediferencirani slijed. Sve se slike sada sudaraju jedne s drugima a naše slikama posredovano razumijevanje svijeta doživljava pomak koji ima globalno i povijesno značenje. Postavljanjem slike u različite perspektive (kroz različite forme i različite veličine) sama slika dobiva novu važnost i na privatnoj i na javnoj razini.
Neki od radova koji će biti prikazani na izložbi nastali su u suradnji s mladim umjetnikom imena Dante Buu (1987.) koji se u bavi utjecajem javnosti na sferu privatnog, jednom kad je privatno postalo javno.
Osim umjetničkog rada ‘Summerisnotover’, bit će izložena i foto-instalacija ‘June is June Everywhere (self-portrait)’ što se sastoji od ručno otisnutih crno-bijelih slika koje prikazuju zid izbušen rupama metaka. To je vanjski zid umjetničine spavaće sobe, točno s druge strane njezina uzglavlja.

Šejla KamerićU filmskoj večeri Šejle Kamerić, u četvrtak 24. srpnja. u 21.30 u Art-kinu Croatia na ljetnoj pozornici bit će prikazan film ‘Šta ja znam’ (r. Šejla Kamerić i Timur Makarević, BiH, 2007, 16′) koji je premijerno prikazan u Corto Cortissimo programu 64. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji i na još četrdesetak filmskih festivala, te je osvojio Zlatna kolica za najbolji kratki film na 5. Zagrebačkom filmskom festivalu i nagradu na 15. Addana Filmskom festivalu. Bit će prikazani i ‘Sreća (Glück)’ (r./s. Šejla Kamerić, BiH, Njemačka, 2010., 17′), ‘Apollo: Prvo ratno kino’ (r. Šejla Kamerić, BiH, 2013., dokumentarni, 15′) i ‘1395 dana bez crvene’ (UK, BiH, 2011., 63′).

Šejla Kamerić, bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga, rođena je u Sarajevu a danas osim u Sarajevu živi i radi i u Berlinu. Dobila je široke pohvale za dirljivu intimnost i socijalne komentare koji su vidljivi u njezinim radovima. Na temelju vlastitih iskustava, sjećanja i snova koji su pod utjecajem rata u Bosni i Hercegovini, djela Šejle Kamerić nas vode u svijet raseljenog i diskriminiranog naroda. Težina tih tema stoji u snažnom kontrastu s jedinstvenom estetikom i izborom nježnih materijala.
Kamerić je primila ECF Rute Princess Margriet nagradu za kulturne raznolikosti u 2011,. DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship u 2007. i Posebnu nagradu na 46. Oktobarskom salonu u Beogradu 2005. U 2004. je osvojila ONFURI nagradu Nacionalne umjetničke galerije u Tirani u Albaniji.
Njezina djela su uključena u europske kolekcije poput Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA u Barceloni, Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ERSTE Collection u Beču, Deutsche Telekom u Bonnu te Vehbi Koç zaklade u Istanbulu.

Ukus

Tagged: , , , , , , ,