Izložba Fritzie Brown u Galeriji Josip Račić

Izložba (Ne)Privremeno američke vizualne umjetnice Fritzie Brown otvorena je u Galeriji Josip Račić u Zagrebu.

O recentnim radovima umjetnice koja je u Zagrebu posljednji put izlagala prije 20 godina govorio je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i kustos izložbe Branko Franceschi. Uz dvadesetak odabranih djela Fritzie Brown izvedenih u tradicionalnim likovnim disciplinama poput akvarela, gvaša, kombinirane tehnike, kolaža na papiru i platnu, odnosno serije koloriranih figura izvedenih u glaziranoj kamenini, uzvanici su imali i jedinstvenu priliku uživo se sresti s umjetnicom, ali i na njezinoj ruci vidjeti tetovažu Temporary, čiji koncept u izvedbi Bang Bang Studios potpisuje Steve Cosson. Ovaj rad u kojem Fritzie Brown za izražavanje koristi vlastito tijelo dio je koncepcije izložbe, a u postavu je dokumentiran fotografijom.

Izložbu (Ne)Privremeno, koja u Galeriji Josip Račić ostaje otvorena do 10. ožujka, prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s uvodnikom povjesničara umjetnosti Branka Franceschija. Grafičko oblikovanje kataloga potpisuje Ana Zubić.

Na izložbi (Ne)Privremeno zagrebačka kulturna javnost ima prigodu nakon dvadeset godina ponovno se sresti s radom američke vizualne umjetnice Fritzie Brown. Riječ je o umjetnici koja je, radeći desetljećima u njujorškom Artslinku https://www.cecartslink.org/ poticala kulturnu razmjenu između Istočne Europe i Sjedinjenih Američkih Država, surađivala i s mnogim hrvatskim umjetnicima.

Hrvatskoj likovnoj publici Fritzie Brown ostala je zapamćena po dvije instalacije monokromatske suzdržanosti koje su 2002. bile prezentirane na izložbi Recitativo u Galeriji Miroslav Kraljević. Prema riječima Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i tadašnjeg voditelja Galerije Miroslav Kraljević, tim radovima umjetnica je demonstrirala sposobnost sugestivne transformacije motiva čarolije svijeta oko nas i traume intime.

Zanimanje Fritzie Brown za rad u mediju umjetničke instalacije i multimedije u međuvremenu se usmjerilo prema temeljnim likovnim tehnikama pa se, prema riječima kustosa izložbe Branka Franceschija, na izložbi u Galeriji Josip Račić umjetnica predstavlja kao istančani kolorist s posebnim osjećajem za taktilne vrijednosti, umješna izvođačića koja ekonomično koristi tehnički aspekt medija. Dvadesetak recentnih za tu prigodu odabranih radova nastalo je 2022. i 2023. na Manhattanu i na imanju na sjeveru države New York, a izvedeni su tradicionalnim likovnim disciplinama poput akvarela, gvaša, kombinirane tehnike, kolaža na papiru i platnu, odnosno serijom koloriranih figura izvedenih u glaziranoj kamenini i jednom fotografijom.

L.Š. / Foto: Goran Vranić, NMMU


Izložba Raffaele Zenoni u Galeriji Josip Račić


Tagged: , , , , , , ,