Izložba kazališnih fotografija Mare Bratoš

Izložba fotografija Mare Bratoš ‘Kazališni krupni planovi’ nastalih tijekom zadnjih dviju godina u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) otvorena je u knjižari Profil Mozaik Megastore u Zagrebu. Svoju dragu umjetnicu kratko je najavila ravnateljica ZKM-a, Dubravka Vrgoč, i tako otvorila izložbu.

Mare Bratoš-fotografijeMara Bratoš izložila je 17 fotografija u kojima je zaustavila najljepše i nezaboravne trenutke predstava ‘Pismo Heineru Mulleru’, ‘Car neuspjeha’, ‘Idiot’, ‘Zatvaranje ljubavi’, ‘Žuta crta’, ‘Leda’, ‘Sada je, zapravo, sve dobro’, ‘Galeb’, ‘Tartuffe’, ‘Bergmanove žene’ i ‘Europa’.

Mara Bratoš, svojim osobitim snimateljskim senzibiletom za glumce i kazalište, za kompoziciju i dinamiku slike, uspjela je prodrijeti u esenciju stvaranja tako krhke i prolazne umjetnosti. Zato njezine fotografije nisu samo vrijedni  fotografski dokumenti ZKM-a, već i umjetnička djela koja progovaraju o nastanku pojedinih predstava, odražavaju njezino poznavanje redateljskih poetika i prenose glumačke ekspresije u širokom spektru raspoloženja i interpretativnih inačica.

Svojim fotografskim talentom Mara Bratoš upravo je u ZKM-u ostvarila respektabilan opus koji ne bi bio moguć da se između ovog teatra i fotografkinje nije dogodila obostrana sinergija. Mara je autentična fotografska pratiteljica svake predstave ZKM-a, koja čuva teatarske uspomene kako ne bi zauvijek iščeznule. Svojim prisustvom na izložbi podržali su je glumci: Lucija Šerbedžija, Dolores Šarić Kukuljica, Jelena Đokić, Urša Raukar, Goran Bogdan, Frano Mašković, Nikša Kušelj, Bobo Jelčić, Zdenko Jelčić, Mani Gotovac i mnogi drugi.

M. T., ZKM

Foto: FAMA

 

Tagged: , , , , , , , , , ,