Izložba: Milka Trnina – svjetska operna diva

Otvorenje izložbe ‘Milka Trnina – svjetska operna diva’, u povodu njezine 150. godišnjice rođenja, održat će se u srijedu 18. prosinca (18 sati) u Muzeju grada Zagreba. Za koncepciju izložbe zaslužna je Marina Perica Krapljanov, oblikovanje izložbe potpisuju Lana Kovačić i Željko Kovačić, za oblikovanje plakata, kataloga i pozivnice zadužen je Bilić_Müller Design Studio.
Milka TrninaPrigodom sto pedesete godišnjice rođenja hrvatske i svjetske operne dive (19. prosinca 1863.), sopranistice Milke Trnine, Muzej grada Zagreba želi podsjetiti javnost na život i profesionalna dostignuća naše proslavljene umjetnice monografskom izložbom predmeta iz Trninine ostavštine.

Ostavština Milke Trnine koja se čuva u Muzeju grada Zagreba (više od 250 predmeta, što uključuje fotografije, kazališne kostime, plakate, kazališne objave, crteže kazališnih kostima, memorabilije i osobne predmete) na izložbi je upotpunjena predmetima iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Požega i Muzeja za umjetnost i obrt.

Monografskoj izložbi prethodila je izložba koju je Muzej grada Zagreba 2006. godine realizirao u Kraljevskoj operi (Royal Opera House) u Londonu, u povodu stote obljetnice posljednjeg Trninina nastupa u Londonu.

Zanimljivosti iz profesionalne biografije Milke Trnine:

Milka Trnina završila je konzervatorij u Beču. Debi je imala u Zagrebu 11. travnja 1882. nastupivši u staroj kazališnoj zgradi na Gornjem gradu kao Amalia u Verdijevu ‘Čuvidskom plesu’ (‘Krabuljnom plesu’) pod dirigentskom palicom Ivana pl. Zajca, tadašnjeg ravnatelja opere. Po završetku školovanja, ne dobivši stalni angažman u Zagrebu, krenula je stjecati iskustva i slavu u inozemstvu: u Leipzigu, Grazu, Bremenu, Münchenu, Bayreuthu, Londonu, New Yorku, Bostonu, itd.

U lipnju 1896. nastupila je u Moskvi na koncertu pred ruskim kraljevskim parom prigodom krunidbe cara Nikolaja II. Po želji carice, Trnina je pjevala ‘Izoldinu ljubavnu smrt’, jednu od najljepših arija, iz Wagnerove opere ‘Tristan i Izolda’, a kao nagradu je dobila od cara veliki dijamantni broš ukrašen rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt, a od carice briljantnu narukvicu.

U Metropolitanu u New Yorku nastupila je čak 79 puta. Družila se s eminentnim ljudima iz elitnih krugova, koje su činili književnici, skladatelji, dirigenti i brojni značajni pjevači. Družila se i sa izumiteljem i znanstvenikom Nikolom Teslom koji je volio glazbu i imao je svoju stalnu ložu u Operi. Trnina je bila u krugu ljudi koji su posjećivali Teslin laboratorij na Manhattanu i pratili provedbu njegovih eksperimenata.

Više od dvadeset godina trajala je njezina blistava karijera koju je morala prekinuti zbog upale ličnog živca (nervus facialis), u trenutku kad je bila na vrhuncu kreativnog i stvaralačkog dometa, 1906. godine. U svojoj karijeri istaknula se brojnim velikim ulogama, kao primjerice Wagnerova Izolda (‘Tristan i Izolda’), Elizabeta u Tannhäuseru te Puccinijeva Tosca. Trnina je ostvarila 65 uloga u više od 1.200 nastupa. Izložbom želimo današnjim generacijama predstaviti Milku Trninu kao prvu damu hrvatskoga i svjetskog opernog stvaralaštva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Marina Perica Krapljanov

MGZ

Tagged: , , , , , , , , , , , ,