Izložba Non-places

Otvorenje izložbe ‘Non-places’ održat će se u zagrebačkoj galeriji Greta u utorak, 18. kolovoza u 20 sati. Otvorit će je francuski operni pjevač Benoit Duc vokalnom izvedbom iznenađenja.
Izložba Non-placesNa izložbi sudjeluje sedam umjetnika: Nina Iris Bešlić i Vesna Šantak iz Zagreba, Vanessa Ancelot, Anthony Chatain, Marie Dekerle, Jérémy Faivre i Joanna Wong iz Pariza. Izložba se održava po treći put u Greti i odraz je dugogodišnje suradnje umjetnika iz Francuske i Hrvatske.

Jedna od autorica izložbe Joanna Wong u kratkom tekstu pojam ‘Non-places’ opisuje kao zamišljena i nestvarna mjesta ili kao mjesta koja egzistiraju u našem subjektivnom svijetu oslanjajući se na francusku riječ ‘Non-lieux’.

‘Non-lieux’ (Quelque chose qui n’a pas lieu) je mjesto kojeg nema ili događaj koji se nikad nije dogodio, međutim, za francuskog antropologa Marc Augé ‘Non-places’ su prolazna mjesta, tranzitna mjesta i mjesta lišena individualnih obilježja kao što su autobusne stanice, kolodvori, gradski trgovi, aerodromi, igrališta, pješački prijelazi… Tako sedmero umjetnika iz Zagreba i Pariza radovima daju svoje značenje pojma promatrajući ga u širem kontekstu.

G. G.

Tagged: , , , , , , , , ,