Izložba ‘Tikkun olam – popravljanje svijeta’

U Galeriji Zrinski u zagrebačkom hotelu Palace svečano je otvorena izložba ‘Tikkun olam – popravljanje svijeta’ u okviru međunarodnog projekta u organizaciji umjetničke radionice Elkana, autora Feđe Aarona Bučića.Svrha ovoga projekta je donošenje svjetla u vremenu i prostoru u kojem se širi mrak. Cilj je društvo potaknuti na zajedništvo i nadilaženje podjela, te prenijeti poruku koncepta ‘Tikkun olam’ koji govori o dužnosti svakog pojedinca da aktivnim djelovanjem popravlja svijet.

Kako bismo istaknuli nužnost zajedništva, bez obzira na pripadnost sinoć smo svjedočili rijetkoj prilici koja je okupila visoke predstavnike svih religija na jednom mjestu. Otvorenje izložbe uveličali su glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, mons. Tomislav Subotičanec – generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije te Slobodan Lalić – pravoslavni svećenik i ravnatelj Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

Širenju plemenite poruke o popravljanju svijete svojim prisustvom podržali su i veleposlanici Ilan Mor (Izrael), Misako Kaji (Japan), Alonso Dezcallar (Španjolska), Markus Wuketich (Austrija).

Umjetničkim radovima sudjeluju: Anton Vrlić, Nikola Vudrag, Sanja Fališevac, Marijana Pende, Nada Žiljak, Igor Bojan Vilagoš, Hana Huljić, Miroslav Radman, Jasmina Kos, Moshe Katz, Gideon Friedman, Tzion Hazan, Sigal Ashkenazi, Noga Keren, Shmulik Mizrahi.

Projekt ‘Tikkun olam’ rađen je u suradnji s 20-tak umjetnika iz Hrvatske, Izraela, te svake zemlje u kojoj će izlagati. U izložbeni postav uključena su i djela slikara Mersada Berbera, a čiji je rad tematikom usko vezan uz ideju projekta. Među umjetnicima je i Nikola Vudrag, mladi kipar koji izlaže u vodećim svjetskim galerijama.

Među ostalim umjetnicima i autorima su profesionalci i entuzijasti, različitih nacija i vjeroispovijesti, kao i umjetnici s oštećenjima vida i sluha koji su kroz skulpture, slike, vitraje i druge tehnike – izrazili su svoje viđenje svijećnjaka menore, kao simbola širenja svjetla i dobra kroz svijet.

M. P.

Tagged: , , , , , , , , , ,