Ja sam dama: Prva hrvatska facebook monodrama

Praizvedba facebook monodrame ‘Ja sam dama’ odigrat će se u Ilirskom sjemeništu u Omišu, 31. svibnja (20 sati). Tom praizvedbom započinje izvedba prve hrvatske kazališne monodrame nastale iz sadržaja nečijeg profila na društvenim mrežama.

Ja sam dama-Meri BaukMonodrama ‘Ja sam dama’ nastala je na osnovi aktivnosti autorice Meri Bauk na društvenim mrežama koja će od sutra biti pretočena u ozbiljnu kazališnu predstavu. Duhoviti, životni i živopisni autobiografski zapisi s facebook profila autorice Meri Bauk izgradili su kostur priče za kazališni komad, što je prvi put da se u Hrvatskoj sadržaj s društvenih mreža preslikava na kazališne daske.

Moderna i angažirana, monodrama ‘Ja sam dama’ kroz fini sarkazam i britki crni humor propituje težinu egzistencije i licemjerje društvenih elita, te je ujedno i poziv da se konačno krene u akciju – cijeli svijet se pretvara u šareni blještavi cirkus, a uloge si možemo birati sami, u svojoj mašti ili na facebooku.

Meri Bauk kroz svoje statuse govori o položaju suvremene žene i mjerljivoj količini nježnosti, ranjivosti i snazi, ona skida nemoralne maske koje kao imperativi određuju ljudski život, pa se tako problematiziraju mnogi arhetipovi; uloga majke i majčinstva, uloga poslovne žene, uloga nečeg potrošenog i nevažno zaboravljenog kao što je život jedne domaćice. Jedan natpis star par tisuća godina iz arhiva u Ugaritima govori: ‘Ima li život bez sjaja veću vrijednost od smrti?’. Ovaj natpis ističe jedno važno pitanje – kada se odbace sve maske, je li ostalo prostora da se kroz ranjivost i nježnost, koja su prava obilježja žene, ta ista žena sama izbori za svoju slobodu?

‘Ovo je monodrama o internetskim zapisima nikad odrađenih svađanja. Sa majkom, svijetom i samom sobom. Ako se ne možeš pobijediti, a ti se sam sebi smij. Otprilike tako… Još ako se tome budu smijali i drugi, tim bolje’, kaže Meri Bauk te dodaje: ‘Ona je netipični chick lit, without make up’.

Naslovnu ulogu tumači dramska umjetnica Ivana Giove Župa, članica CZK – Gradskog teatra mladih Mali princ Omiš, a redatelj predstave je Petar Buljević.

T. S. / Foto: Željko Šunjić

Tagged: , , , , , , , , , , , ,