Javno čitanje ‘problematičnih’ djela u lektiri

Udruga djelovanja u kulturi Arterarij u suradnji s Teatrom &TD organiziraju javno čitanje isječaka književnih djela koja pojedine desne i konzervativne organizacije nastoje izbaciti iz lektire, uzimajući samo fragmente koje smatraju problematičnima, ne obazirući se na cjelovitost i umjetničku kompleksnost dotičnih djela, navodeći kako ona ‘mlade navlače na teme seksualnosti i svih mogućih devijacija na tom području’ te potiču razvoj ovisnosti o pornografiji.

Lektira-javno čitanjeOvim čitanjem želi se ukazati na važnost autonomije odgoja i obrazovanja od političkih i/ili klerikalnih utjecaja te na umjetničku vrijednost ovih djela.

Glumice i glumci, spisateljice te redateljice i redatelji među kojima su Jelena Miholjević, Nataša Kopeč, Saša Božić, Dora Ruždjak, Milica Manojlović, Franka Perković, Urša Raukar, Dubravka Crnojević-Carić, Senka Bulić, Ivana Buljan Legati, Barbara Matejčić, Ana Tonković Dolenčić, Ivan Čuić, Vanda Winter, Damir Markovina čitat će djela Silvije Šesto, Marguerite Duras, Slavenke Drakulić, Zorana Ferića, Kristiana Novaka i Harukija Murakamija.

Javno čitanje bit će održano u nedjelju, 12. lipnja u Foajeu Teatra &TD u Zagrebu. Početak je u 19 sati, a ulaz besplatan.

K. P.

Tagged: , , , , , , , , ,