Jedna jedina: Merlićevi nuklearni dokumentarci

U zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema premijerno je prikazana prva epizoda dokumentarnog serijala Dubravka Merlića ‘Jedna jedina’, koju će gledatelji imati prilike vidjeti 3. siječnja (20.10 sati) na HTV1.U istom terminu ponedjeljkom, publici će biti prikazne i preostale dvije epizode. Serija donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa, koji je na svojim počecima, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije.

Seriju ‘Jedna jedina’ predstavili su producent Matej Merlić (njegov sin), koji potpisuje i glazbu te redateljica Lana Kosovac (kći Obrada Kosovca) koji su uzvanicima otkrili ponešto od sadržaja narednih epizoda.

Za prvu epizodu bilo je zanimljivo vidjeti i to, da je uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirala gradnju 16 nuklearki, no sve je ostalo na jednoj jedinoj u Krškom. Sudionici gradnje i arhivske snimke približit će gledateljima taj građevinski i znanstveni izazov. Nuklearna havarija u Černobilu zaustavila je brojne nuklearne projekte u svijetu, pa tako i u bivšoj Jugoslaviji.

Ekipa serijala bila je i u Černobilu i okolici te tamo zabilježila potresna svjedočenja preživjelih sudionika havarije i devastirajuće posljedice radijacije na ljude i prirodu.

Radioaktivni otpad, posebno onaj visoko radioaktivni, ogroman je problem za nuklearnu industriju. Te probleme svaka na svoj način morat će riješiti i Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke u Krškom. Hrvatska želi graditi skladište u općini Dvor, na rijeci Uni, na samoj granici s BiH. Tamošnji stanovnici opiru se tom planu i ne vjeruju institucijama da će posao biti obavljen na svjetskoj razini. Kako to rade nuklearne sile poput Francuske, ekipa serijala provjerila je u pokrajini Aube gdje se nalazi centralno skladište za 58 francuskih reaktora.

C. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,