Jednostavnije poslovanje: Start app i Start IT up

Zagrebačka banka i ove godine nastavlja s projektom Moj Zaba Start. U modificiranom obliku, ovogodišnji projekt odvijat će se kroz dva natječaja – Start app za najbolje projekte iz područja razvoja aplikacija te Start IT up za najbolja informatička rješenja na zadani izazov.Moj Zaba startNovi ciklus projekta je u poslovnici Gradska štedionica u Zagrebu predstavila članica Uprave Zagrebačke banke, Dijana Hrastović, koja je istaknula: ‘Jako nam je drago što danas započinje još jedno izdanje Mog Zaba Starta, ove godine u novom formatu, usmjerenom prema novim tehnologijama i budućnosti. Cilj nam je pružiti potporu poduzetnicima – na ovaj način nastojimo prikupiti inovativne aplikacije kojima bi se olakšalo poslovanje našim klijentima iz različitih područja djelovanja. Moj Zaba Start osmislili smo u skladu s našim uvjerenjem da Hrvatska ima širok poduzetnički potencijal i svi u svojem radu moramo nastojati da se taj potencijal i realizira, jer bez poduzetništva nema novog zapošljavanja, ni kvalitetnog razvoja. Nadamo se dobrom odazivu i veselimo prilici da upoznamo kvalitetne ljude i projekte kojima ćemo pružiti potporu u razvoju.

O novom usmjerenju natječaja Moj Zaba Start govorio je direktor Informatike Zagrebačke banke, Zlatko Hrbud, te naglasio: ‘S obzirom na posao koji radim, jako mi je drago što je Moj Zaba Start napravio zaokret prema aplikacijama.’

Osmišljavajući naše nove usluge, nastojimo promatrati potrebe naših klijenata i kolega i anticipirati što bi sve moglo biti korisno i popularno u budućnosti. Otuda i ovo naše usmjerenje, odnosno natječaj namijenjen start up tvrtkama, malim i srednjim tvrtkama, ali i udrugama i fizičkim osobama. Ne sumnjam da ćemo dobiti puno zanimljivih prijava i veselim se što ćemo imati prilike upoznati kreativne ljude koji razmišljaju ‘out of the box’.

Okupljenima se obratila i Doris Boras iz Odnosa s medijima HAMAG BICRO-a: ‘Izuzetno smo ponosni i ove godine biti partneri projekta Moj Zaba Start kojim se potiču inovativni, kreativni i održivi projekti. Upravo takve projekte HAMAG-BICRO ustrajno potiče kroz programe koji omogućuju poduzetnicima financijsku potporu od istraživanja i razvoja ideje, pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište. Vjerujem kako će ovaj natječaj iznjedriti kvalitetne projekte i istaknuti značaj i potencijale rastuće startup zajednice u Hrvatskoj.

O potpori Sektora za turizam ovom projektu govorila je pomoćnica direktora ovog sektora Sanela Vrkljan pri HGK: ‘Zadovoljstvo mi je izraziti podršku Hrvatske gospodarske komore našem partneru, Zagrebačkoj banci, i u ovom projektu Moj Zaba Start. Puno je ideja, ali malo njih ima mogućnost zaživjeti i dati svoj doprinos kroz olakšavanje ili unapređenje poslovanja poduzetnicima. Stoga, svaka podrška, pogotovo financijska, inovativnim i kreativnim, a tržišno održivim aplikacijama zaslužuje pohvalu. Osobito nam je drago što ove godine osim poljoprivrede i mikro poduzetništva, natječaj uključuje i područje turizma, odnosno razvoja i pokretanja aplikacija primjenjivih za pružatelje usluga smještaja, restorane, putničke agencije, nautiku, pružatelje usluga zdravstvenog turizma i druge.Moj Zaba Start - press konferencija

Na predstavljanju novog Mog Zaba Starta o svojem je dosadašnjem iskustvu partnera projekta govorio Miroslav Kosović iz Sense Consultinga, a sudjelovao je i Jan Marinac, predstavnik novog partnera projekta, Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Uvjerenje u nastavak uspješne suradnje iznio je ambasador projekta Luka Abrus iz tvrtke Pet minuta d.o.o.

Start app natječaj je za dodjelu financijske potpore aplikacijama koje nude rješenja za unaprjeđenje i jednostavnije poslovanje u segmentu malog poduzetništva u konkretnim tematskim područjima odnosno kategorijama:
Poljopoljoprivreda – poljoprivreda i pratećoj industriji, prehrambenoj industriji, vinarstvu i drvnoj industriji
Turizam – smještaj, kamping, ugostiteljstvo, nautički turizam, zdravstveni turizam i putničke agencije
Segment mikropoduzetništva – tvrtke, obrti i samostalne djelatnosti do 10 zaposlenih

Start IT up natječaj prikuplja prijedloge informatičkih rješenja za sljedeće konkretne zadatke:
Jednim klikom do odobrenja – Zaba koristi Share Point kao interni portal, a vrlo često tijekom nekog od brojnih procesa, potrebno je odobrenje ili dodatni podatak koji mora unijeti određena osoba. Kako to napraviti najjednostavnije moguće iz mobilne aplikacije na svim platformama
Virtualni asistent – aplikacija kojom bi klijenti i neklijenti mogli saznati u kojoj je poslovnici najbližoj njihovoj trenutnoj lokaciji najkraći red za traženu uslugu
e-zaba otvori se – kako korištenje Zabinih usluga na web-stranici internetskog bankarstva može biti što jednostavnije i intuitivnije

Na natječaj Start IT up prijave se mogu slati do 23. ožujka., dok je natječaj Start app otvoren do 6. travnja. Prijava na oba natječaja moguća je isključivo online, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem web stranice mojzabastart.hr.

Prijavna dokumentacija sastoji se od prijavnice i popisa priloga – tehničke ili ostale dokumentacije odnosno informacija vezanih uz projekt, ukupne veličine do 10 MB.

U natječaju Start app u finale će ući 10 najinovativnijih i najkreativnijih rješenja, a svi će finalisti dobiti potporu od 10.000 kuna u bruto iznosu. Nakon dodatnih priprema i prezentacije projekata pred stručnom komisijom, sastavljenom od partnera natječaja i predstavnika banke odabrat će se pobjednici. Glavne potpore iznosit će po 100.000 kuna (u bruto iznosu).

U natječaju Start IT up, zainteresirani se javljaju sa svojim aplikacijama kao rješenjima na pojedine zadatke, a među najboljim projektnim prijedlozima, koji će biti nagrađeni iznosom od 5000 kuna (u bruto iznosu) stručna komisija sastavljena od predstavnika odjela Informatike Zagrebačke banke odabrat će tri najbolja. Prvoplasirani projekt dobit će 30.000 kuna, drugoplasirani 20.000 kuna, a trećeplasirani 10.000 kuna (navedeni su bruto iznosi). Najboljim aplikacijama Zagrebačka banka omogućit će daljnji razvoj i komercijalizaciju.

Z. B.

Tagged: , , , , , , , , , , ,