Jergović i Mehmedinović otvaraju 18. FEKP

U sklopu 18. Festivala europske kratke priče koji se od 2. do 7. lipnja održava u Zagrebu i Rijeci, u nedjelju, 2. lipnja, od 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD (Savska cesta 25, Zagreb) gostovat će Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović.

Punoljetno izdanje FEKP-a koji svake godine u Hrvatsku dovodi najpoznatije europske i svjetske kratkopričaše, otvorit će Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović, a razgovor će moderirati Đurđica Čilić.

U kupeu vlaka kojim su se Semezdin Mehmedinović i Miljenko Jergović vozili 1986. ili 1987. iz Sarajeva u Zagreb s njima je bila i nepoznata, šutljiva žena koja im je povjerila da ‘nosi svog oca kući’, u kovčegu koji putuje istim vlakom. Otada je prošlo trideset godina, a ni njih dvojica ni mi ne znamo ništa o putniku pokojniku. Ali znamo kako i o čemu Jergović i Mehmedinović pišu i zasebno i jedan drugome, a čut ćemo kako govore i o čemu najbolje šute. Ako su ta dva sarajevska pisca apatridi sa stalnim prebivalištem u jeziku, je li im jezik katkad tijesan? Griješe li oni tkoji misle da Jergović stalno propovijeda i svoje i tuđe priče, dajući glas onima kojima je oduzet, a Mehmedinović uvijek samo svoje, kojih ima za nekoliko tijela i nekoliko života? Bez koje riječi ne bi bilo njihova pisanja, a koja riječ im nedostaje? I tko će – jer netko mora – ispričati priču onog njihovog mrtvog suputnika?

Na 18. izdanju FEKP-a, pod temom Homo Narrans, istražuje se temeljna ljudska potreba za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek brodi morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

Gosti festivala su autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta koji obitavaju na razmeđu različitih kultura – László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora. FEKP se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već 18 godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).


18. FEKP na temu Homo Narrans

Tagged: , , , , , , , , , ,