Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost

U Galerijskom centru Varaždin otvorena je izložba ‘Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost’ izraelskih umjetnika Elizabete Zaidner, Karine Hananeia, Olge Goltser, Vasyla Sribnya i Maxa Epsteina.
Jeruzalem-izložbaUmjetnici – mentori jeruzalemskog studija animacije ‘Wild Kids’ izložili su svoje crteže i fotografije u sklopu 7. Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu, u organizaciji  Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Izrael, kao ovogodišnji partner VAFI-ja, uz sudjelovanje u službenom programu festivala, u popratnim programima predstavlja i promovira različite oblike vizualne umjetnosti.

Izložba predstavlja pet različitih pogleda na Jeruzalem, kao i pet različitih umjetničkih potpisa ispod slike grada koji je tisućama godina predmet želja i obožavanja. Umjetnost ovdje govori svojim univerzalnim jezikom i uspješno komunicira preskačući udaljenost između Jeruzalema i Varaždina, spajajući njihove stanovnike svojom ekspresijom.

Jeruzalem-izložba-Varaždin‘Naglasak na kulturnoj razmjeni Izraela i Hrvatske bitan je čimbenik partnerstva među dvjema državama. Večeras se upravo to i dogodilo u Varaždinu, gdje izraelski filmski umjetnici predstavljaju svoje animirane filmove. Izraelska animacijska industrija učinila je značajan iskorak u posljednjem desetljeću pa danas nudi cijelu paletu visoko profesionalnih i odlično opremljenih animacijskih studija, uspješnih u stvaranju inovativnih animacija nagrađivanih u čitavom svijetu. Večeras, u divnom baroknom Varaždinu, poznatom po dugoj tradiciji kulturnih i umjetničkih dostignuća, slavimo prijateljstvo koje povezuje Izrael i Hrvatsku. Nadam se da je ova suradnja samo početak i da će ona otvoriti vrata budućim divnim iskustvima novih izraelskih umjetnika koji će doći u Varaždin’, riječi su Irit Shneor, Konzulice Države Izrael u Republici Hrvatskoj, s otvorenja varaždinskog festivala.

Izložba će biti otvorena do 24. travnja.

Tekst i foto: Damir Vujnovac

Tagged: , , , , , , , , ,