JFF: Jesmo li tolerantni?

Jesmo li zatočenici vlastitih predrasuda, bojimo li se različitosti? Četvrti festivalski dan JFF-a otvorio je važne civilizacijske teme.2016. godine broj korisnika međunarodne zaštite u Hrvatskoj viši je nego ikada prije. Sve osobe kojima je odobren azil imaju pravo na smještaj, pa im država daje stanove u najam. Većina stanova nalazi se u Zagrebu, no stanare nitko nije obavijestio o novim susjedima. Ovdje kreće zaplet dokumentarnog filma Dragi susjedi, režisera Nebojše Slijepčevića o reakcijama stanovnika jednog zagrebačkog naselja na njihove nove susjede – azilante.

Okrugli stol „Zagreb, tak’ imam te rad’ nadovezao se na projekciju filma s važnom temom o predrasudama i integraciji, uz fokus na tipove diskriminacije s kojima se pojedinci druge boje kože, nacionalnosti ili vjeroispovijesti susreću u svakodnevnom životu u Hrvatskoj, no i na neke pozitivne primjere njihove integracije. U diskusiji su sudjelovali Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice, Lea Horvat iz Centra za mirovne studije, Anita Košar Ulemek iz Projekta građanskih prava Sisak i Jelena Nestorović, predstavnica Srpskog narodnog vijeća i Daniela Draštata, scenaristica filma ‘Dragi susjedi’.

‘Statistika je 777 predmeta diskriminacije u prošloj godini. Kako se boriti protiv toga? Ja bih voljela da postoji jednostavno rješenje, ali ne postoji. Različiti dionici imaju različite uloge – država, nevladine organizacije, mediji, ali i svaki pojedinac kojem treba pristupati sustavno kroz brojne kampanje. Mediji imaju jako važnu ulogu, a edukacija je ključ – treba krenuti što ranije s educiranjem djece’, izjavila je Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice.

Bio je ovo dan upečatljivog filmskog programa. Dokumentarac ‘Strah boje lavande’ otvorio je temu homofobije i progona homoseksualaca 50-tih u Americi, a o temi holokausta ispričanoj kroz sudbinu slavnog danskog židovskog jazz glazbenika u filma ‘Preko mora’, govorio je gost festivala, režiser ovog nagrađivanog i emotivnog filma, Nicolo Donato. Projekciji je nazočio i danski veleposlanik Christian Thorning.

‘Trenutno radim na filmu koji se zove ‘Tolerancija’. Tolerancija je iznimno važna u životu, svi smo jednaki i moramo pomagati jedni drugima. Zapravo, jedina stvar koja nas razdvaja je jezik’, izjavio je Donato.

‘Jako smo sretni što je Festival tolerancije prepoznao danske filmove i smatra da doprinose promišljanju o poboljšanju tolerancije u društvu. Želimo vam mnogo uspjeha i nadamo se da ćete nastaviti s ovim važnim poslom i dalje’, dodao je danski veleposlanik Christian Thorning.

Na festivalskom marketu predstavljen je FFIR, Festival povijesti i filma iz Rasnova u Rumunjskoj pokrenut 2009., kroz izlaganje Sorina Mîndruţescua, zaljubljenika u film koji je u FFIR-u zadužen za strategiju i partnerstvo, dok je od 2003. godine voditelj Oraclea Rumunjske. Tema njegovog izlaganja bila je poduzetništvo u kulturi i evaluacija društveno odgovornog poslovanja.

‘Bez obzira koliko si imućan, koliko posjeduješ i koja znanja imaš, u svakom trenutku možeš učiniti nešto dobro za svoju okolinu’, rekao je Sorin Mîndruţescu.

Kako se uz festival uvijek veže i odlična glazba, u suradnji s Institutom Balassi – Mađarskim institutom u Zagrebu, publika je uživala u posebnoj energiji i virtuoznoj svirci mađarskog Cimbalom Dua u prepunoj dvorani Mađarskog instituta.

L. P. / Foto: Izvan fokusa


Tagged: , , , , , , ,