Jose Feliciano u Dubrovniku

Dubrovnik će i koncem ovog ljeta ponovno biti u središtu hrvatske i europske pozornosti. Svjetski poznati glazbenik, ponajbolji gitarist današnjice Jose Feliciano u Dubrovniku će koncem rujna održati dva koncerta.Jose FelicianoVeliki koncert ispred katedrale uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra zakazan je za 27. rujna, dok će se ekskluzivni VIP koncert ,kojeg je domaćin kompanija Dubrovački vrtovi sunca, održati u petak 26. rujna.
Na 4. Dubrovnik International Wine & Jazz festivalu, koji se održava od 25. do 28. rujna, glavna zvijezda bit će Jose Feliciano kojeg  glazbeni kritičari nazivaju najvećim živućim gitaristom. Jose Feliciano rođen je slijep 1945. u Puerto Ricu i prvi je Latinoamerikanac koji je uspio osvojiti englesko glazbeno tržište. Među njegovim najvećim hitovima su ‘Che sera’, skladba zvedena  na Sanremu 1971. s kojom je  osvojio europsko tržište, te Feliz Navidad, jedna od najizvođenijih blagdanskih pjesama i danas.

Središnji koncert Dubrovnik International Wine &Jazz festivala,bit će veliki koncert 27. rujna Pred dvorom, kojeg će Jose Feliciano izvesti uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pod ravnanjem maestra Michaela Kissingera, namijenjen je domaćoj i inozemnoj publici.

U nedjelju 28. rujna bit će završni koncert festivala u Kneževom dvoru, a svi koncerti bit će popraćeni izložbama dubrovačkih likovnih umjetnika, kao i degustacijama vina poznatih vinara iz dubrovačke regije.
Uz lanjski koncert Bryana Ferryja, ovogodišnji glazbeni spektakl s Jose Felicianom ističe Dubrovnik na karti zanimljivih europskih i hrvatskih rujanskih događanja, u vrlo intenzivnom turističkom  mjesecu i potvrda je atraktivnosti Dubrovnika za kasnoljetni i jesenski odmor.

Jose Feliciano do svoje 23. godine pet je puta bio nominiran, a dva puta je i osvojio nagradu Grammy za svoj album ‘Feliciano!’. Svirao je diljem svijeta i snimao pjesme na četiri jezika. Njegove tri ključne pjesme su ‘Light My Fire’, koja je bila na prvim mjestima top ljestvica 1968. godine, i prema kazivanju izdavača danas je klasik upravo zbog njegove interpretacije;  ‘Che Sera’, megauspješna u Europi, Aziji i Južnoj Americi, te naravno ‘Feliz Navidad’, božićna pjesma koja se već tradicionalno pjeva diljem svijeta za blagdane. Čak ju je i ASCAP (Američko društvo skladatelja, autora i izdavača) uključilo među 25 najboljih blagdanskih pjesama stoljeća.

Svijet je uživao još u mnogim Felicianovim pjesmama, uključujući ‘Rain’, ‘Chico and the Man’, ‘California Dreamin’’, ‘Destiniy’, ‘Affirmation’, ‘Ay Cariño’, ‘Ponte A Cantar’, ‘Cuando Amor Se Acaba’, ‘Porque Te Tengo Qe Olvidar?’, i mnogim drugim. Felicianov doprinos glazbenoj industriji bio je dalekosežan – spajao je generacije i kontinente, a u isto vrijeme naglašavao je kulturnu raznolikost i međusobno prihvaćanje. Jose Feliciano odigrao je cameo ulogu u ‘Fargu’, filmu koji je 1995. godine bio dobitnik Oscara. Tada je izveo pjesmu ‘Let’s Find Each Other Tonight”, u kojoj je iskazao svoju snagu i kao tekstopisac i kao izvođač.
Jedan od Joseovih trenutaka koji će se dugo pamtiti dogodio se 1. prosinca, 1987. kada se pridružio legendama zabavne industrije. Njegova zvijezda tada je postavljena na svjetski poznatoj holivudskoj ulici slavnih. Također je dobio i zvijezdu u ulici slavnih u svojem rodnom Puerto Ricu, pokraj Josea Ferrera i Raula Julie, a odljev njegovih ruku nalazi se na poznatom zidu slave u londonskom muzeju Madame Tussaud.

P. R. / Foto: www.dubrovnikwinejazz.com

Tagged: , , , , , , , ,