Josip Vujčić: Roman Biste bez lica

Izdavačka kuća VBZ u zagrebačkom Vinyl Baru predstavit će u utorak, 30. listopada (19 sati) roman Josipa Vujčića ‘Biste bez lica’. Majstor ceremonije je Borna Sor, o romanu i fake newsu govore Kruno Lokotar i Josip Vujčić, iz romana čita Vanda Winter, a iz romana pjeva Nera Stipičević u pratnji pijanistice Kosjenke Turkulin.Novinar Martin Oblak objavio je na nekom liberalnom portalu tekst ‘Tko je A. K. (47) – čovjek za kojeg niste smjeli čuti’, čisti fake news koji pogađa žuđeni fantazam društva opsjednutog retuširanjem prošlosti. Od tog trena u prvom romanu Josipa Vujčića ‘Biste bez lica’ fabula prati rast, uspon, eskalaciju i iščezavanje te vijesti, a roman predstavlja medijsku mašineriju i histeriju sudionika društva spektakla koji formiraju percepciju: novinare raznih profila, mitomane, političare od (pok)orne mladeži do stranačkih vođa i predsjednice, PR-ovce i njihove ovce… Cijelim cirkusom koordiniraju Mario i Marijo, uber-piarovci vlasti i opozicije, (su)parnjaci, povremeno i ljubavnici, cinici sa sadističkim crtama.

To ne prolazi bez vrlo konkretnih posljedica za sve, jer laž je unaprijeđena u istinu, pa i Oblak na kraju romana doživi svoju ‘istinu’, voltaireovsku idilu u koju useljava – darvinizam.

‘Biste bez lica’ su farsa koja prokazuje društvo spektakla kao društvo spletaka i banalnih motiva i do sada najuvjerljiviji roman o, ne samo našoj, suvremenosti. Josip Vujčić piše raskošno, upućeno i duhovito, refleksija je prirodno stanje njegove tipkovnice kao i brzi, nekad otpjevani, dijalozi. Vješto i lako ispripovijedan, sve kao u videoigrici, btw igrajući se i podsmjehujući, roman je ovo pun ekrana i pop-popudbine, komponiran od poglavlja nazvanih po pjesmama, s playlistom, roman koji predstavlja manipulativne potencijale novih tehnologija kao dio naše svakodnevice. I režisere naših života.

Kruno Lokotar

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,